‘The Old Oak’ van Britse cineast Ken Loach wint Publieksprijs op Film Fest Gent

Nadat de Internationale Jury van Film Fest Gent zijn winnaars al had bekendgemaakt, is nu ook geweten wie de Publieksprijs (powered by North Sea Port) wint. Na een heel spannende strijd met veel zeer hoge scores is het uiteindelijk The Old Oak die daarmee gaat lopen. De laatste film van de legendarische 87-jarige Britse filmmaker Ken Loach verschijnt later deze week in de cinema.

Na heel wat eerdere prijzen is vandaag de allerlaatste prijs van het 50ste Film Fest Gent uitgereikt. Het gaat om de Publieksprijs (powered by North Sea Port). Bezoekers van het Gentse filmfestival krijgen na hun cinemabezoek telkens de kans om te stemmen op de film die ze zojuist gezien hebben en dat is ook dit jaar weer massaal gedaan. Daarbij haalde The Old Oak het met 4,53 op 5 voor Poor Things met 4,46 en Revival69: The Concert That Rocked the World met 4.43.

The Old Oak

The Old Oak is, naar eigen zeggen, de allerlaatste film ooit van tweevoudig Gouden Palm van Cannes-winnaar Ken Loach. Die bewijst met deze film dat hij ondanks zijn 87 jaar nog niets van militantisme heeft verloren. Ook The Old Oak is namelijk een heuse aanklacht tegen de falende Britse politiek in Noord-Engeland. En ook deze keer is het een oproep tot naastenliefde en solidariteit.

The Old Oak gaat over een gelijknamige pub in een mijndorpje, die als laatste toevluchtsoord overblijft voor verpauperde arbeiders. Maar ook in The Old Oak staat het water aan de lippen van eigen naar TJ, die dan ook alle hoop lijkt te hebben verloren. Als dan ook nog eens een groep Syrische vluchtelingen in het dorp geplaatst worden, lijken beide groepen tot elkaar veroordeeld. De film is het derde deel van zijn trilogie over Noord-Engeland, na I, Daniel Blake (2016) en Sorry We Missed You (2019).

The Old Oak is vanaf woensdag 25 oktober te zien in de cinema.

Meer
Lees meer...