‘The Redeem Team’: Netflix deelt nieuwe clip van Kobe Bryant over aankomende basketdocumentaire

Netflix heeft tijdens het fanevent Tudum een preview gelost van The Redeem Team. Die aankomende documentaire gaat over de Amerikaanse basketbalploeg die goud pakte op de Spelen van 2008 en zo wraak nam voor de onverwachte bronzen medaille van de Spelen van 2004. In de clip zien we een fragment van Kobe Bryant die het in de finale moest opnemen tegen Pau Gasol, zijn goede vriend en ploegmaat bij de LA Lakers.

Het verhaal van The Dream Team is bekend. In 1992 in Barcelona mochten voor het eerst spelers van de NBA, de grootste basketbalcompetitie ter wereld, meedoen aan de Olympische Spelen. Dat zorgde ervoor dat Team USA naar Spanje afzakte met het trio Michael Jordan, Larry Bird en Magic Johnson. Zij werden aangevuld met andere wereldtoppers zoals Scottie Pippen, Patrick Ewing, David Robinson, Clyde Drexler, Karl Malone, John Stockton en Charles Barkley. De ploeg was meteen het uithangbord van de Spelen van ’92.

Team USA was zo goed dat Jordan niet eens op zijn best hoefde te spelen. Hij was pas de vijfde speler van de VS op het vlak van meeste punten per wedstrijd. Gemiddeld wonnen de Verenigde Staten hun wedstrijden met 43,8 punten verschil. In de finale ging Venezuela voor de bijl met 127-80.

Afgang in 2004

Het verhaal van The Redeem Team is heel wat minder bekend. Nadat de VS zowel op de Spelen van 1996 als 2000 de gouden medaille meenamen naar huis, was er in 2004 arrogantie in de ploeg geslopen. Spelers als Vince Carter, Jason Kidd, Tracy McGrady, Ray Allen en anderen waren geblesseerd of verkozen vakantie boven een trip naar Athene.

Coach Larry Brown moest dus grotendeels een beroep doen op jonge talenten die zich nog niet hadden bewezen – zoals LeBron James, Carmelo Anthony en Dwyane Wade – en enkele mindere goden. De enige twee All-Stars in de selectie waren Tim Duncan en Allen Iverson. Het gevolg liet zich raden. Team USA verloor maar liefst drie keer, waaronder in de halve finale van de latere kampioen Argentinië. In de kleine finale wisten ze maar nipt brons te pakken tegen Litouwen. In de VS werd die bronzen medaille gezien als een afgang.

The Redeem Team

Op de Olympische Spelen van 2008 moest dus wraak genomen worden. De legendarische trainer van de bekende college Duke, Mike ‘Coach K’ Krzyzewski, werd aangesteld als bondscoach, Kobe Bryant werd dan weer de kapitein van de ploeg. Enkel spelers die zich echt wilden inzetten voor Team USA en de hele voorbereiding wilden meedoen, mochten mee naar Peking.

De selectie bestond uiteindelijk met Kobe Bryant, Jason Kidd, LeBron James, Dwayne Wade, Chris Bosh, Chris Paul, Carmelo Anthony, Dwight Howard en nog vele andere toppers uit maar liefst elf All-Stars. Sportzender ESPN volgde de voorbereiding op de Spelen met een speciaal programma Road to Redemption. Het plan werkte, want de Verenigde Staten raakten zonder problemen in de finale.

Finale tegen Spanje

Die finale beloofde echter een moeilijke wedstrijd te worden. Onder aanvoering van topspeler Pau Gasol mochten de Spanjaarden terecht dromen van goud. Gasol zou in de finale recht tegenover Kobe Bryant komen te staan, amper twee maanden nadat de twee samen bij de LA Lakers nipt de NBA-finale hadden verloren. Kobe en Pau speelden toen nog maar één jaar samen, maar waren al zeer goede vrienden geworden. Die band zou later nog versterkt worden. Samen wonnen ze met de Lakers twee NBA-titels en Kobe zou Pau Gasol zelfs peter maken van een van zijn kinderen. De Spanjaard heeft ook na het overlijden van Kobe nog veel contact met zijn weduwe Vanessa en bezoekt zijn petekind regelmatig.

Maar tijdens de finale van de Olympische Spelen van 2008 toonde Kobe Bryant dat er op het basketbalveld voor hem maar één ding telt en dat is winnen. Voor de wedstrijd sprak hij als kapitein van de Amerikaanse ploeg het sterrenensemble van Team USA toe. “De eerste aanval van de wedstrijd loop ik door Pau heen. Ik weet welk systeem ze gaan spelen en ik ga verdedigen op Pau Gasol and I’m running trough that motherfucker“, horen we LeBron James en Dwayne Wade zeggen. Ondanks het ongeloof bij zijn ploegmaats, bleek dat uiteindelijk ook exact hetgeen te zijn wat Kobe Bryant deed in de finale, die de VS uiteindelijk won met 107-118.

Netflix

The Redeem Team is geproducet door Dwyane Wade en LeBron James, die de gebeurtenissen vanop de eerste rij meemaakten. Ook het team achter The Last Dance, de bekroonde documentaire over de laatste NBA-titel van Michael Jordan, werkte mee aan deze nieuwe basketdocu.

The Redeem Team wordt de eerste samenwerking ooit tussen Netflix en het Internationaal Olympisch Comité. Er zullen dan ook nog andere nooit eerder vertoonde beelden te zien zijn.

Bekijk hier de clip uit The Redeem Team:

The Redeem Team zal vanaf 7 oktober op Netflix te zien zijn. Zoek je intussen nog iets anders om te bekijken? Bekijk hier onze lijst met 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...