The Shape Of Water grote Oscarfavoriet met 13 nominaties, maar deze dingen vielen ons ook nog op

The Shape Of Water grote Oscarfavoriet met 13 nominaties, maar deze dingen vielen ons ook nog op

Vandaag zijn naar aloude traditie de Oscarnominaties bekend gemaakt, op een onchristelijk vroeg uur plaatselijke tijd en daarbij viel vooral op dat The Shape Of Water (volgende week bij ons in de zalen) héél vaak genomineerd werd, 13 keer namelijk. Maar er vielen ons nog een paar dingetjes op, we zetten ze eventjes op een rijtje.

1. Met Greta Gerwig is er hier wel degelijk een vrouw genomineerd als regisseur (maar ze is wel nog maar de vijfde ooit)

Het was Natalie Portman opgevallen op de Golden Globes: in de categorie regie waren alleen maar mannen genomineerd. Ook hier is het gezelschap overwegend mannelijk en met Christopher Nolan (Dunkirk), Guillermo del Toro (The Shape Of Water) en Paul Thomas Anderson (Phantom Thread) zijn het zelfs een aantal kleppers die het tegen elkaar gaan opnemen.

Daarnaast mag ook Greta Gerwig staan en dat is des te bijzonder omdat zij met Lady Bird (bij ons uit op 4 april) nog maar net haar tweede film heeft afgeleverd en de eerste die ze op haar eentje geregisseerd heeft. Ook opvallend: allicht heeft Gerwig een nominatie van de grote Steven Spielberg (The Post) afgesnoept.Greta Gerwig is overigens nog maar de vijfde vrouw ooit (op 90 edities) die genomineerd werd in de categorie Beste Regie.

Er was overigens ook voor het eerst een vrouw genomineerd in de categorie Beste Camerawerk (Director of Photography) en dat voor Mudbound.

2. Steven Spielberg zijn The Post is maar twee keer genomineerd

The Post (vanaf morgen in de zalen) is maar twee keer genomineerd. Geen nominatie voor Tom Hanks, geen nominatie voor Steven Spielberg, maar – de bijna-jaarlijkse grap van de Academy keert terug – natuurlijk is Meryl Streep wél genomineerd. Het is Streep haar 21e nominatie. Ze won al drie Oscars en dus misschien binnenkort een vierde. Naast een nominatie voor Meryl Streep sleepte The Post toch ook nog een nominatie voor beste film in de wacht.

3. Bij de acteurs in een hoofdrol zijn twee anciens genomineerd: Daniel Day-Lewis en Denzel Washington

Op basis van eerdere uitreikingen is dit een prijs die Gary Oldman op het lijf geschreven is voor zijn rol als Winston Churchill in Darkest Hour (nu in de zalen). Het zou toch zo maar eens kunnen dat de Academy een andere keuze maakt en de prijs toekent aan bijvoorbeeld Daniel Day-Lewis die tot nog toe de enige acteur is met drie gewonnen Oscars in de categorie Beste Acteur. Day-Lewis heeft immers zijn pensioen aangekondigd: Phantom Thread zou zijn laatste film zijn.

Een andere optie, maar die lijkt ons een stuk onwaarschijnlijker, is dat de prijs naar Denzel Washington zou gaan voor zijn rol in Roman J. Israel, Esq. Washington zorgt met zijn nominatie voor de enige vermelding van die film. Niet dat hij Meryl Streep al in zicht krijgt, maar het is al wel de achtste keer dat de Academy hem nomineert voor een Oscar. Twee keer won hij die al.

4. The Shape Of Water 13 keer genomineerd: straf, maar geen record

13 nominaties voor The Shape Of Water, dat zijn er veel. Het zijn er evenveel dan – een selectie – From Here To Eternity (1953), Mary Poppins (1964), Forrest Gump (1994) of Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring. Enkel Gone With The Wind (1939), All About Eve (1950), Titanic (1997) en vorig jaar La La Land deden ooit beter.

5. Awardfavoriet Three Billboards Outside Ebbing, Missouri zeven keer genomineerd

Doorheen het awardseizoen is Three Billboards Outside Ebbing, Missouri tot de grote favoriet uitgegroeid. De film werd al grote winnaar op de Golden Globes en onlangs ook nog op de Screen Actors Guild Awards. Opvallend hier is dat zowel Woody Harrelson als Sam Rockwell genomineerd zijn voor Beste Acteur in een Bijrol. Bij de actrices in een hoofdrol lijkt Frances McDormand favoriet, al heeft ze ook hier zware concurrentie (en dan hebben we het niet over Meryl Streep).

6. Christopher Plummer doet Kevin Spacey vergeten en zorgt voor de enige nominatie voor All The Money In The World

Doe het maar eens even: een acteur in extremis vervangen en er een Oscarnominatie aan overhouden. Het is Christopher Plummer overkomen die voor zijn rol in All The Money In The World (nu in de zalen) genomineerd werd. Hij won eerder al een Oscar voor Beginners in 2012. Deze nominatie maakt hem ook de oudste acteur – hij is er 88 – die ooit een nominatie voor een Oscar mocht ontvangen.

7. Met Mudbound werd voor het eerst een Netflix-film genomineerd, en dat dan nog wel vier keer

Het is gebeurd: met Mudbound is er voor het eerst een film van Netflix genomineerd voor de Oscars. Of hij ook kans maakt om beeldjes te winnen is nog een ander verhaal, maar hij deed duidelijk wel mee in de nominatieronde. Mudbound werd vier keer genomineerd. Mary J. Blige werd zelfs twee keer genomineerd, één keer in de categorie Original Song en één keer als Beste Actrice in een Bijrol.

8. Blade Runner 2049 ondanks vijf nominaties geen nominatie voor Beste Film

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de technische Oscars en de ‘echte’ belangrijke Oscars en ook nu weer was dat onderscheid wel te merken. Spektakelfilms als Blade Runner 2049, Baby Driver en Star Wars: The Last Jedi deden het uitstekend in het eerste gedeelte, maar kwamen in het tweede gedeelte bijna niet meer aan bod.

De enige films die aan bod kwamen in beide delen waren Dunkirk en The Shape Of Water. Het is bijvoorbeeld tekenend dat Blade Runner 2049 ondanks zijn vijf nominaties géén nominatie heeft gekregen voor Beste Film terwijl The Post van Steven Spielberg maar één nominatie heeft buiten de categorie Beste Film.

De 90e uitreiking van de Oscars vindt plaats in de nacht van zondag 4 op maandag 5 maart. Bekijk hier alle genomineerden.

Gesponsorde artikelen