The Simpsons bestaan 25 jaar! 10 feiten die je misschien nog niet wist

The Simpsons bestaan 25 jaar! 10 feiten die je misschien nog niet wist

The Simpsons bestaan vandaag 25 jaar! De uitspraak d’oh heeft het tot in het dagelijkse leven geschopt, maar wist je dat die uitspraak nog nooit echt in het script van een aflevering heeft gestaan? 

1. D’Oh stond nooit in script

Hoewel iedereen meteen aan D’Oh denkt wanneer Homer Simpson ter sprake komt, heeft het woord nog geen enkele keer in het echte script gestaan. Het is stemacteur Dan Castellaneta die ermee op de proppen kwam, nadat hij zelf moest beslissen hoe een “annoyed grunt” moest klinken. Eerst kwam hij met een veel langere D’ooooooh, maar omdat het fragment korter moest, verkortte Castellaneta ook de uitspraak.

2. Grandpa Simpson heet per ongeluk hetzelfde als Groenings vader

Het is geen geheim dat Matt Groening de belangrijkste familieleden snel heeft verzonnen toen hij zat te wachten om met producer James L. Brooks een eerste keer over het project te babbelen. In zijn haast gaf hij iedereen een naam uit zijn eigen familie, behalve Bart, omdat hij niet zijn eigen naam wilde gebruiken. In de plaats daarvan gebruikte hij een anagram van brat (kwajongen). Ook voor de grootvader wilde hij niet de echte naam van zijn grootvader gebruiken, dus vroeg hij aan medeschrijvers Jay Kogen en Wallace Wolodarsky om er zelf een te verzinnen. De naam die volgens hen bij een oude man paste, was Abraham. Pas later kwamen ze erachter dat ook Groenings grootvader zo heet. 

3. Franse stemacteurs Marge en Homer zijn getrouwd

Tijdens de opnames van films en tv-series zijn er al heel wat relaties tussen de acteurs gestart. Dat is niet anders bij The Simpsons. Veronique Augereau en Phillipe Peythieu, de Franstalige stemacteurs van respectievelijk Marge en Homer, zijn namelijk ook in het echte leven getrouwd. Ze leerden elkaar kennen tijdens de eerste audities in 1989, en trouwden in 2001.

4. Maud Flanders moest sterven na contractconflict

Een deel van de Simpsons-personages moesten uit het script worden geschreven nadat hun stemacteur het leven liet. Maud Flanders hoort daar niet bij. Zij verliet haar man Ned voor het hiernamaals, omdat stemacteur Maggie Roswell – ook de stem van Helen Lovejoy en Miss Hoover – absoluut opslag wilde. Ze kon er namelijk amper de vliegtuigtickets van en naar de studio mee betalen. FOX ging daar niet mee akkoord, en gaf de schrijvers de opdracht Maud te laten sterven. Nadien kwamen FOX en Roswell overeen om haar thuis de stem van Lovejoy te laten inspreken, net als die van Mauds geest in seizoen 14. 

5. Conan O’Brien was de aap onder de schrijvers

Velen weten het misschien niet, maar talkshowhost Conan O’Brien was tijdens de eerste seizoenen een fulltime schrijver bij de The Simpsons. Voor zijn medeschrijvers zal hij echter bekend blijven staan als hun persoonlijke aap, voor alle stoten die hij toen heeft uitgehaald. Zo gebruikte hij regelmatig Cola om schuim te maken in zijn mond en zo een beroerte na te bootsen. Een blikje Cola schudde hij ook wel eens voor hij nerveus een verhaal pitchte, om vervolgens alles over zichzelf te spuiten.

6. Originele pilootaflevering was een flop

Alles leek goed te gaan voor The Simpsons nadat de korte verhaaltjes door FOX werden opgepikt voor afleveringen van een half uur in primetime. Getalenteerde schrijvers werden ingehuurd, de stemacteurs deden hun stinkende best, en toen zagen de producers de pilootaflevering. James L. Brooks had niets anders te zeggen dan “this is shit”. Het animatieteam moest helemaal opnieuw beginnen, waardoor de originele pilootaflevering naar het einde van het eerste seizoen werd verschoven.

7. Het schrijfproces is enorm saai, niet grappig

Hoewel de teksten van The Simpsons meestal erg grappig zijn, is het schrijfproces dat verre van. Elk lijntje wordt keer op keer opnieuw bekeken, en gelachen wordt er dus zelden. Het grootste deel van de tijd brengen de schrijvers in stilte door. Een Duitse filmcrew die het schrijfproces wilde documenteren, is zelfs nooit meer teruggekomen na de eerste dag.

8. Een pak tekenaars verkasten naar Pixar

Je moet het talent halen waar het zit, en dat blijkt voor animatiestudio Pixar vaak bij het team van The Simpsons. Brad Bird bijvoorbeeld, een van de drijvende krachten achter The Incredibles en Ratatouille, gebruikte in die films dezelfde inside joke A113 die hij decennia eerder al in The Simpsons gebruikte. A113 refereert naar het label van een animatieklas in het California Institute of Arts, waardoor ook andere animatiegrootheden als John Lasseter de inside joke in hun animaties proberen te stoppen. Andere tekenaars die de overstap maakten: David Silverman (Monsters, Inc), Jeff Pidgeon (Toy Story) en Jim Reardon (Wall*E).

9. Het script van de film had meer dan 100 versies

Het script van The Simpsons Movie werd niet op de traditionele Hollywood-manier gemaakt. De producers namen de beslissing om de film op dezelfde manier te maken als de individuele afleveringen. Groening en Brooks selecteerden zelf schrijvers – bijna allemaal uit de eerste acht seizoenen van de reeks – en gaven elke schrijver een eigen deel van de plot om uit te werken. Eens iedereen klaar was, kwamen ze samen en probeerden ze er één groot geheel van te maken. Dat was geen sinecure, waardoor er meer dan 100 versies van het script geschreven werden, vooraleer er consensus was. Het ging zelfs zo ver dat de film van een komedie, over een musical, via een film met enkele korte liedjes, naar eentje zonder songs ging. Bovendien werd elke versie van het script door een versnipperaar gehaald zodat die toch maar niet zou uitlekken.

10. Sam Simon is het onbekende brein achter The Simpsons

Hoewel de meesten enkel aan Matt Groening denken als het gaat over The Simpsons, is er naast hem nog een brein dat vaak vergeten wordt: Sam Simon. Beide hadden compleet verschillende ideeën over de gele mannetjes, en dus botsten ze vaak. Het werd zelfs zo erg, dat Simon het team moest verlaten, maar wel met een dikke portefeuille. Hij verdient namelijk jaarlijks nog vele miljoenen voor zijn werk in de eerste seizoenen. Hij was dan ook degene die personages als Mr Burns, Dr Hibbert en Chief Wiggum bedacht. Ook maakte hij Smithers homoseksueel, en zorgde hij ervoor dat Lisa de intellectuele van de familie werd, zonder haar kindse karakter te verliezen.

Gesponsorde artikelen