Left Right
scrollTop top

‘The Simpsons’ gaat blanke stemacteurs geen gekleurde personages meer laten inspreken


The Simpsons Apu
© The Simpsons

The Simpsons gaan enkele nieuwe stemmen krijgen. De producenten van de animatiereeks hebben namelijk beslist om alle gekleurde personages vanaf nu te laten inspreken door een gekleurde stemacteur.

Door de protesten tegen racisme in de Verenigde Staten is er de laatste weken meer aandacht voor verscholen vormen van discriminatie. Een daarvan speelt zich af in animatiereeksen. Daarbij worden namelijk nog veel personages van etnische minderheden ingesproken door blanke stemacteurs. En dat kan gezien worden als een vorm van onbewuste discriminatie.

Gekleurde stemmen

Je staat er misschien niet bij stil, maar achter je favoriete personages uit animatiereeksen gaan stemacteurs schuil, die vaak (soms gelukkig) nit op hun personage lijken. Dat is doorgaans geen probleem, maar het wordt wel gevoeliger wanneer gekleurde personages ingesproken worden door een blanke stemacteur.

Op die manier wordt eigenlijk de plek van een gekleurde stemacteur ingenomen door een blanke. Iets wat gezien kan worden als discriminatie. Daarom beslisten al heel wat blanke stemacteurs om afstand te doen van hun gekleurde personages.

The Simpsons

De volgende in dat rijtje is The Simpsons. De producenten van de animatiereeks hebben laten weten dat ze hun gekleurde personages vanaf nu zullen laten inspreken door gekleurde stemacteurs. “The Simpsons zal geen blanke acteurs meer gebruiken om de stemmen van niet-blanke personages in te spreken”, zo klonk het in een officiële verklaring.

Hoewel The Simpsons zelf geen duidelijke nationaliteit hebben, hebben verschillende andere personages uit de reeks dat wel. Zo is er uiteraard Apu Nahasapeemapetilon, de Indiase kruidenier, maar er zijn ook verschillende zwarte personages, zoals politieagent Lou of Dr. Hibbert. Zij werden ingesproken door blanke stemacteurs, maar zullen due een nieuwe – gekleurde – stem krijgen.

Andere reeksen

The Simpsons is niet de eerste reeks die dit beslist. Zo beslisten Kristen Bell en Jenny Slate eerder al om de stoppen met het inspreken van de stemmen van respectievelijk Molly in Central Park en Missy in Big Mouth. De stemactrices voelden zich niet langer de geschikte persoon om de stem van een gekleurd personage te verzorgen.

En eerder vandaag besliste ook Mike Henry, die al twintig jaar lang een stem geeft aan Cleveland Brown in Family Guy, om te stoppen met die rol. Ook hij zag het niet langer zitten om de stem van een zwart personage in te spreken.

De acteurs geven vooral aan dat ze het zien als “het verwijderen van gekleurde stemmen”, door de gekleurde personages te laten inspreken door een blanke stem. Daarbij zou het ook moeilijk zijn om het personage te begrijpen, aangezien ja als gekleurde nog steeds een andere perceptie hebt dan als blanke.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308