‘The Simpsons’ animeren blijkt niet zo simpel: 500 pagina’s stijlregels

The Simpsons Animatie Stijlregels
The Simpsons

De personages uit The Simpsons lijken heel eenvoudig. Maar de taak van de animators van de reeks is dat allerminst. In 1990 werd namelijk een document opgesteld van grofweg 500 bladzijden, waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe de stijl van de reeks precies in elkaar zit.

The Simpsons loopt al meer dan dertig jaar. En toch blijft de serie over een “normale” familie in een “gewone” Amerikaanse stad gigantisch populair. Oké, The Simpsons is niet de enige reeks met zo’n succes, maar toch is er een verschil met andere long-running sitcoms.

Terugkerende personages

Het aantal personages dat in dertig jaar voorbijgekomen is, is gigantisch groot. Maar echte The Simpsons-fans weten dat een personage niet zomaar één keer in de reeks verschijnt. Daar is de serie té hilarisch, vreemd en tegelijk doordacht voor.

Fans weten dat eender welk personage op de één of andere manier terugkeert. Die personages zijn al verschillende keren allemaal samengebracht. En eigenlijk zijn het er niet zodanig veel, toch niet voor een reeks die al meer dan dertig jaar loopt.

Style Guidelines

De personages uit The Simpsons lijken simpele tekeningen. Maar da’s eigenlijk helemaal niet zo. De animators van de reeks moeten zich namelijk aan een heleboel regels houden. En met een heleboel bedoelen we écht een heleboel.

In 1990 hebben de makers van de reeks een document opgesteld met alle regels over stijl, waar animators zich aan moeten houden. Dat document telt grofweg 500 bladzijden. Josh Weinstein, één van de schrijvers en producers van The Simpsons deelde één pagina.

Klein, maar belangrijk

Op de pagina die Weinstein deelde, Simpsons No-No’s, wordt uitgelegd hoe het gezicht van de bekendste gele mannetjes ter wereld er moet uitzien. Het zijn kleine details, maar toch spelen ze een belangrijke rol in het succes van The Simpsons.

Het zit ‘m allemaal in kleine dingen, zoals de plaats van de oren van de personages, en welke vorm hun tanden hebben. Scherpe tanden zijn uit den boze, behalve als dat specifiek gevraagd wordt. Ook vierkante tanden kunnen niet.

Om alles duidelijk te maken, wordt in de pagina uit de Style Guidelines het gezicht van Lisa Simpson gebruikt. En hoewel het om kleine details gaat, kunnen we ons onmogelijk voorstellen dat Lisa een “puntige glimlach” heeft!

Gesponsorde artikelen