‘The Simpsons’-stemacteur kritisch over beslissing om blanke stemacteurs geen gekleurde personages meer te laten inspreken

shearer simpsons
Harry Shearer en enkele personages die hij vertolkt in ‘The Simpsons’ (ISOPIX / The Simpsons)

Vorige maand besloten de producenten van The Simpsons dat ze hun gekleurde personages vanaf nu zullen laten inspreken door gekleurde stemacteurs. Harry Shearer, een van de vele stemacteurs in de serie, heeft zijn twijfels over die beslissing.

In een interview met Times Radio legde Shearer zijn mening uit. “Ik heb een heel simpele opvatting over acteren”, zegt hij. “De taak van de acteur is om iemand te spelen die hij niet is. Daar draait het optreden om, dat is de taakomschrijving.” Shearer voegde eraan toe dat zijn standpunt niet financieel gemotiveerd is, en maakte een grapje dat hij niet betaald wordt per stem. De acteur zei ook dat hij het niet per se oneens is met de keuze van de producenten.

Beslissing van de producenten

De producenten van The Simpsons lieten eerder deze maand weten dat ze hun gekleurde personages vanaf nu zullen laten inspreken door gekleurde stemacteurs. “The Simpsons zal geen blanke acteurs meer gebruiken om de stemmen van niet-blanke personages in te spreken”, zo klonk het toen in een officiële verklaring.

Hoewel The Simpsons zelf geen duidelijke nationaliteit hebben, hebben verschillende andere personages uit de reeks dat wel. Zo is er uiteraard Apu Nahasapeemapetilon, de Indiase kruidenier, maar er zijn ook verschillende zwarte personages, zoals politieagent Lou of Dr. Hibbert. Zij werden ingesproken door blanke stemacteurs, maar zullen dus een nieuwe – gekleurde – stem krijgen.

Belang van representatie

Harry Shearer merkte wel het belang op van representatie achter de camera. Een groep schrijvers en producten hoort te bestaan uit mensen met verschillende achtergronden. Op die manier worden de verhalen van personages uit verschillende gemeenschappen juist gereflecteerd.

De acteerwereld lijkt erg verdeeld over de kwestie. Acteurs als Shearer zeggen dat het niet uitmaakt wie er voor welke rol gecast wordt. Anderen zeggen dat die redenering er voor kan zorgen dat sommige acteurs geen garantie op inkomen meer hebben omdat eender wie hun rol dan kan overnemen. Hoe dan ook, het is nog steeds de verantwoordelijkheid van de acteur om zich respectvol in te leven in zijn of haar rol.

Gesponsorde artikelen