‘The Sims 4’: sommige games, hoe leuk ook, zijn gewoon niet gemaakt voor consoles

‘The Sims 4’: sommige games, hoe leuk ook, zijn gewoon niet gemaakt voor consoles

Het heeft even geduurd, maar ook de consolespelers kunnen nu al een tijdje genieten van ‘The Sims 4’. Al is genieten veel gezegd, want sommige games zijn gewoon echt niet gemaakt om op console te spelen. En laat ‘The Sims’ daar nu een van zijn. ‘The Sims 4’ biedt wel degelijk nog die goede oude Sims-fun, maar de ergernissen over de besturing verbrodden toch een hoop. Onze raad? Koop ‘m gewoon voor pc en voor je het weet ben je je weer uren aan het amuseren.

Shooters en strategy games spelen wij het liefst op een pc. Voor race- en sportgames prefereren we dan weer een console. Je kan ze uitbrengen voor andere platforms, maar het gevoel is niet hetzelfde. Sommige games zijn niet gemaakt voor consoles, en anderen dan weer niet voor pc. Dat is nu eenmaal zo. Niet alle games werken op alle platformen. En The Sims is er daar zeker en vast eentje van.

De vele menu’s en submenu’s (en subsubmenu’s en subsubsubmenu’s) maken het gewoon enorm moeilijk om het echt speelbaar te maken op een console. Dan verlang je na een tijdje echt naar die computermuis.

Je kan je game wel wat versimpelen, maar daarmee verloochen je weer een van de peilers van het succes van je game. Bij EA kozen ze er dan ook voor om The Sims 4 zowat integraal over te zetten. Je krijgt dan ook dezelfde fun als op pc, maar dan met een controller in je handen. En ja, dat is een immens verschil.

Droomhuis

The Sims 4 is misschien wel de meest uitgebreide wat betreft het opbouwen van je huis en van je Sim, een van de leukste dingen bij de Sims-games wat ons betreft, maar net daar vallen de grootste gebreken van de besturing het hardste op. Bij het bouwen van je huis is er wel enige zorgvuldigheid nodig, maar door de houterige controls en het atypische gebruik van de controller verloopt dat enorm stroef.

EA

Je kan dan wel meer dan ooit je droomhuis bouwen en je perfecte Sim samenstellen, dat duurt door de moeilijke controls een pak langer dan dat het zou moeten. Het zorgde ervoor dat wij het na het bouwen van onze droomwoonkamer het al voor bekeken hielden. Snel wat standaardkamers plaatsen en het huis afwerken, zodat we eindelijk ook echt het spel konden beginnen spelen. Iets dat we op de pc-versies nooit zouden doen.

Voor de rest is het dus eigenlijk helemaal dezelfde game als op pc, met z’n voor- en nadelen. Het gebruik van emoties om te zien wat je Sim wil of nodig heeft, maakt het allemaal net iets makkelijker en ook wat realistischer (als dat kan). Daarnaast heeft het ook dezelfde minpunten (hoe kunnen er nog steeds geen auto’s zijn in zo’n uitgebreide simulator?).

EA

Conclusie: 5/10

Wie voorbij de sketchy controls kan kijken, kan weer dezelfde good old Simsfun hebben als bij vorige games in de reeks. De mogelijkheden voor het opbouwen van je Sim en je droomwoning zijn nog wat uitgebreid en de game liep, in tegenstelling tot wat vele andere reviewers stelden, perfect.

Maar laat het nu net echt onmogelijk zijn om die controls buiten beschouwing te laten. Ze werken je zo hard tegen dat we niet kunnen inzien dat gamers die een degelijke pc hebben dit game toch nog voor console zouden kopen. Bespaar je een hoop irritaties en koop ‘m gewoon voor pc. Al kan je dan misschien zelfs beter nog even wachten op een nieuwe telg in de reeks. Want hoewel EA officieel nog geen opvolger heeft aangekondigd, lijkt een opvolger voor The Sims 4 haast een zekerheid.

Gesponsorde artikelen