Left Right
scrollTop top

The sky is the limit: New York bouwt torens voor superrijken


The sky is the limit: New York bouwt torens voor superrijken

In Manhattan worden twee zeer hoge, zeer smalle appartementsgebouwen gebouwd. Die zijn niet bestemd voor Joe the Plumbers: voor de penthouse in 432 Park betaal je 95 miljoen dollar, voor een duplex in One57 90 miljoen.

“Wow!”, dat is de reactie van bezoekers van One57. Bij heldere hemel kan je vijftig kilometer ver kijken vanuit het appartementsgebouw, dat 90 verdiepingen telt. “Wow” is ook de perfecte omschrijving van het gebouw zelf: enorm hoog en onwaarschijnlijk smal. Ook 432 Park Avenue, een gebouw met 147 appartementen, kan je zo beschrijven. De bovenste verdieping van die building zal hoger zijn dan die van het One World Trade Center, het hoogste gebouw van de VS.

Getty Images

Immense luxe

Maar de torens hebben meer te bieden dan vergezichten: de badkuipen en keukenbladen zijn van Italiaans marmer, in de keuken zijn koffiemachines en wijnkoelers ingebouwd en de plafonds zijn gemiddeld 3 meter hoog. In de twee gebouwen zullen er gemeenschappelijke ruimtes voor optredens en recepties zijn en One57 heeft naast een kunst- en knutselatelier ook een ruimte om huisdieren te (laten) wassen. Klein detail over die huisdieren: het bestuur van het flatgebouw wil een foto van elk huisdier om ze te kunnen goedkeuren. Wie een lelijke poes heeft, mag het dus vergeten.

getty images

Onbetaalbaar

Het penthouse van 432 Park, dat pas voltooid zal zijn in 2015, is verkocht voor 95 miljoen dollar, twee duplexen in One57 worden verkocht voor 90 miljoen dollar.

Hoe dichter bij de grond, hoe goedkoper de flats, maar zelfs dat is relatief. Een studioappartement op een lagere verdieping van 432 Park kost nog altijd 1,59 miljoen dollar. Dat appartement is trouwens bedoeld voor personeel. 

De gemeenschappelijke kosten zijn trouwens niet te onderschatten. Voor een driekamerappartement op de 41ste verdieping van One57 betaal je al snel 4.600 dollar per maand, voor een zeskamerappartement op het 87ste 13.000 dollar.

Derde of vierde thuis

De enorme appartementen zullen trouwens vooral leegstaan. Voor de meeste kopers zullen de flats namelijk hun derde of vierde thuis zijn. Bij One57 zijn meer dan de helft van de kopers geen Amerikanen, vijftien procent komt uit China. Zo kocht een Chinees koppel een klein appartement voor 6,5 miljoen dollar voor wanneer hun dochter naar college gaat… in 2030.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update