The Smashing Pumpkins komen volgend jaar naar de Lotto Arena

The Smashing Pumpkins komen volgend jaar naar de Lotto Arena

The Smashing Pumpkins, één van de grootste rockbands ter wereld, komen volgend jaar naar de Lotto Arena met hun (bijna) oorspronkelijke line-up. Afspraak op pinkstermaandag in Antwerpen.

The Smashing Pumpkins staan op 10 juni 2019 in de Lotto Arena. Ze hebben pas een nieuw album ‘Shiny and Oh So Bright, Vol. 1 / LP: No Past. No Future’ uitgebracht.

(Hier zijn 8 bands die Nirvana beïnvloed hebben en nog steeds toeren.)

Nieuw album

Enkele maanden geleden kondigden The Smashing Pumpkins aan dat ze opnieuw in zee gaan met de originele bandleden Billy Corgan (zanger-gitarist), James Iha (gitarist) en Jimmy Chamberlin (drummer). Hun laatste wapenfeit samen dateert van 1995 met ‘Mellon Collie and the Infinite Sadness’. Het laatste studioalbum van de groep (geen reünieplaat), ‘Monuments to an Elegy’, kwam dan weer in 2014 uit.

De nieuwe plaat kwam uit op Martha’s Music, het platenlabel van Corgan. Het album is geproducet door de legendarische studiotovenaar Rick Rubin in zijn Shangri La Studios.

Rubin heeft tal van klassieke platen op zijn cv staan. Om maar enkele artiesten te noemen: Red Hot Chili Peppers, Ed Sheeran, Adele, Metallica, Linkin Park, Eminem, Kanye West, Johnny Cash en Slayer.

(Soundgarden-gitarist Kim Thayil zette definitief een punt achter de band, maar we mogen nog véél materiaal verwachten.)

Jaren ruzie

De onderlinge ergernissen binnen de band hebben lang erg diep gezeten. Vooral de moeilijke, perfectionistisch persoonlijkheid van songschrijver Billy Corgan zouden voor veel problemen gezorgd hebben. Voor hun tweede plaat ‘Siamese Dream’ uit 1993 speelde die alle gitaar- en baspartijen in en daar waren de andere bandleden (bassist D’arcy Wretzky en gitarist James Iha) natuurlijk niet mee opgezet.

(Check hier de laatste update voor Rock Werchter 2019.)

Toch ging de groep nog enkele jaren (misnoegd) door met dezelfde bezetting. Maar in 1996 stierf hun live keyboardspeler Jonathan Melvoin aan de gevolgen van een overdosis heroïne op tour. Diezelfde nacht nam ook drummer Jimmy Chamberlin een overdosis, maar hij kwam het net te boven en werd uit de groep gesmeten. In 1999 kwam hij terug, maar toen vertrok D’arcy Wretzky. In 2000 gaf de band er (tijdelijk) de brui aan.

(Dit is de eerste headliner van Best Kept Secret 2019.)

Reünie

Iedereen is dan ook verbaasd, maar dolgelukkig dat het drietal, Billy Corgan, James Iha en Jimmy Chamberlin, weer samen muziek maken. D’arcy Wretzky doet niet mee aan de pret en beschuldigt Corgan ervan enkel geld te willen slaan uit de stunt.

(Hier zijn 17 hedendaagse rock- en metalbands die het genre blijven vernieuwen.)

De ticketverkoop start op vrijdag 30 november om 10u via livenation.be en proximusgoformusic.be.

Gesponsorde artikelen