The Voice van Vlaanderen is terug met één nieuwigheid, én ze hebben de Vlaamse Ed Sheeran gevonden

Iets meer dan een jaar geleden won Lola van Team Koen The Voice van Vlaanderen 2016. Dit najaar zijn we alweer toe aan de vijfde editie. Dat is misschien veel voor een show, maar de voorraad Vlaams talent lijkt onuitputtelijk en het blijft een bijzonder leuk tv-programma. Veel hoeft VTM er dan ook niet aan te veranderen. Wel één nieuwe coach dit jaar, maar het is ook een oude bekende: Alex Callier vervangt Bent Van Looy. En vooral Koen ziet hem graag terugkomen.

Het nieuwe seizoen wordt aangekondigd als de Clash of the Titans, al is de competitiedrang momenteel nog ver zoek. Dat zal wel veranderen naarmate de avonden kouder worden en de finale vlak voor Kerstmis in zicht komt. “We zien elkaar alle vier heel graag, maar uiteraard wil je graag de persoon zijn die de winnaar mag begeleiden”, zegt Bart Peeters. Alex Callier is als coach vooral voor Koen Wauters en Natalia geen onbekende, want hij was er samen met hen al bij in de eerste twee seizoenen. Toen ging Jasper Steverlinck telkens met de overwinning lopen, waarna hij ongeslagen uit de ring stapte.

Koen Wauters had al voor VTM dat deed naar Alex Callier gebeld. “Ik was ervan overtuigd dat Natalia zou terugkeren, Bart was sowieso een must voor The Voice, en eigenlijk heb ik nu al wat spijt van Alex, want hij is met veel goeds gaan lopen”, verklapt Koen. Het is niet moeilijk om een grapje te maken en te zeggen dat het brein van Hooverphonic wellicht is teruggekeerd omdat hij nog eens op zoek is naar een nieuwe zangeres, maar hij is altijd gewoon een trouwe kijker van The Voice gebleven. “Ik kijk er elke vrijdag naar uit om het op televisie te zien. En als ik niet thuis ben, dan neem ik het op”, zegt hij.

VTM

“Alex is een freak als het op muziek aankomt. Dat maakt van hem dan ook een goeie coach en een geduchte concurrent. The game is on“, zegt Koen. Alex vindt zelf dat hij in het verleden vaak de coach van de underdogs in de wedstrijd was, maar dit jaar zou het lot hem beter gezind zijn en hem een paar favorieten opgeleverd hebben. Of hij zijn tactiek veranderd heeft? “Kijk, ik moet gewoon kippenvel hebben. En na meer dan twintig jaar carrière krijg je dat niet meer zo vaak.”

“Dit jaar is de ‘grain’ totaal passé voor mij. Ik ben vooral op zoek naar mensen die echt zijn. Die mij kunnen raken door een verhaal op de juiste manier te vertellen.” Hoe dan ook is het goed om hem terug in die draaistoel te zien na omzwervingen die hem zelfs in de jury van Mijn Pop-uprestaurant hebben gebracht.

“Drukdrangonderdrukking”

Het is ook weer uitkijken naar de geweldige Bart Peeters. Vorig jaar hadden we de indruk dat hij in z’n debuutjaar meteen ging winnen, maar zelfs zijn dreamteam bleek uiteindelijk tekort te schieten. Minder snel drukken is dus de boodschap, en hij heeft daar een woordje voor uitgevonden: drukdrang. En om zijn handen van de knop te houden heeft hij naar eigen zeggen een cursus gevolgd: drukdrangonderdrukking. Enkel Bart kan zoiets bedenken en wie weet haalt hij er wel de woordenlijst van 2017 mee.

VTM

“Ik had een goed team vorig jaar, maar het nadeel was dat ik op een bepaald moment niet meer kon drukken omdat mijn team al vol zat. Nu heb ik het iets meer tactisch gespeeld”, zegt Bart. En ook de kandidaten zouden iets minder resoluut door Team Bart aangetrokken zijn. “Ze hebben toch wel iets minder vaak voor Bart gekozen”, beaamt Koen Wauters. Wij zagen al een paar fragmenten en daarin was van die drukdrangonderdrukking bij Bart Peeters toch nog niet veel te merken. Dus echt veel is er wellicht niet veranderd.

Je gaat je ook iedere keer afvragen waar dat talent vandaan blijft komen, want tussen de audities van deze editie en de vorige zat hooguit anderhalf tot twee jaar. “Ik vraag het mij ook iedere keer weer af, al zijn er wel landen die de edities van The Voice sneller op elkaar laten volgen”, zegt Koen. Volgens Bart zit het geheim in meer dan een goede stem: “Vaak hebben die mensen een eigen verhaal, en ze komen echt wel uit andere hoeken die vroeger niet aan bod kwamen in The Voice. Er zitten mensen met een plan in deze wedstrijd.”

Ook voor Natalia verschuift de nadruk een beetje van de stem naar de persoon. “Ik wil echt mijn gevoel volgen en goeie stemmen, maar vooral goeie persoonlijkheden, aantrekken. Diversiteit is dan ook troef dit seizoen. Voor mij gaat het niet meer alleen over een sterke ‘voice’.”

VTM

Vlaamse Ed Sheeran

Wat The Voice van Vlaanderen ook zo verslavend maakt is de diversiteit onder de deelnemers. En dat mag je komend jaar echt letterlijk nemen. Zo zal er een man van Tunesische afkomst deelnemen, die in z’n thuisland een professioneel muzikant was en al wereldwijd heeft opgetreden. Kort na de aanslagen op het strand, waar hij vlakbij woonde, is hij uit Tunesië weggevlucht. En zo vinden dus ook vluchtelingen hun weg naar de Vlaamse versie van The Voice.

Diversiteit is er ook binnen de genres die deelnemen. Wie het al een tijdje gehad heeft met die typische popdivastemmetjes en de gekende nummers die altijd terugkeren, kunnen we geruststellen. Zelfs heavy metal is vertegenwoordigd en echt wel van een heel hoog niveau. Leuk is ook dat zo’n deelnemer mits goede begeleiding ver kan geraken. Denk maar aan de oude rocker Jan, die van Bart Peeters mee mocht naar de finale en zelfs de geweldige stem van Lisa wist te overklassen. Of we nu nog veel van hem zullen horen of niet, Jan heeft duidelijk de weg geopend voor een genre dat vroeger de stap naar de studio nauwelijks durfde te maken.

Maar onze favoriet is nu al een deelnemer waarvoor de coaches bijna gaan vechten. En ze weten waarom, want je kan niet iedere dag de Vlaamse Ed Sheeran aan je team toevoegen. Zo iemand waarvoor ze ooit het woordje ‘natuurtalent’ hebben bedacht en voor wie The Voice eigenlijk bestaat. Wees dus gerust, er is nog altijd veel verrassend talent in Vlaanderen.

VTM
VTM

Nieuw tijdens Battles

Is er dan echt niks veranderd aan The Voice in 2017? Toch wel, er zit dit jaar een achterpoortje in de ronde van de battles, en dat zullen sommige kandidaten niet leuk vinden. Tijdens die battles moeten coaches hun team uitdunnen en enkele deelnemers naar huis sturen. Andere coaches krijgen de kans om de niet langer gewenste kandidaat weer op te vissen en te stelen. Al heeft iedere coach maar één kans om zo’n transfer te doen. Dit jaar krijgen ze echter ook nog de mogelijkheid om hun steal te herzien wanneer ze een betere kandidaat tegenkomen. In het slechtste geval word je nu dus twee keer gedumpt tijdens de battles.

Ook nieuw is dat je vanaf nu geen 18 jaar meer hoeft te zijn om deel te nemen. De minimumleeftijd is verlaagd naar 17 jaar. Voor de rest is het recept zo goed als ongewijzigd. We beginnen er op vrijdag 8 september aan voor een lange reeks afleveringen en shows richting finale. Eerst zijn er zes weken blind auditions, gevolgd door vier spannende battles en daarna nog zes liveshows. De eerste liveshow wordt op vrijdag 17 november in Lint gehouden, de grote finale is voor vrijdag 22 december.

Enkele dagen voor Kerstmis wordt dus één kandidaat gelukkig gemaakt met een platencontract en 25.000 euro. En dan weten we wie Lola opvolgt als de Voice van Vlaanderen.

VTM
Meer
Lees meer...