‘The Walking Dead’ is eindelijk terug: dit mogen we het komende seizoen verwachten

‘The Walking Dead’ is eindelijk terug: dit mogen we het komende seizoen verwachten

Vannacht start het nieuwe seizoen van ‘The Walking Dead’, de zombiekijkcijferhit van AMC. Velen bleven in seizoen zeven wat op hun honger zitten. De grote aangekondigde confrontatie tussen Rick en Negan kregen we nog niet. Maar het achtste seizoen belooft ons geduld royaal te belonen: de ‘all out war’ is er eindelijk. Dit mogen we verwachten het komende seizoen!

Seizoen zeven was misschien wel het zwaarst bekritiseerde seizoen van de hele serie. Het seizoen kende een rare opbouw, met grote verschillen in snelheid en spanning. De plotse overschakeling naar de persoonlijkere achtergrondverhalen van verschillende personages haalden het ritme volledig uit de serie. Maar de grootste ontgoocheling was wel het einde. Het hele seizoen werd er opgebouwd naar de grote confrontatie, maar die kregen we uiteindelijk toch niet te zien.

We kregen dus geen pay-off voor een heel seizoen aan spanningsopbouw. Maar die zullen we in het komende seizoen dubbel en dik in onze strot geramd krijgen. Dat bevestigt ook acteur Andrew Lincoln (Rick Grimes): “Dit wordt de pay-off voor het vorige seizoen, zeker wat Rick betreft.”

“Overleven is niet genoeg meer”

Het achtste seizoen belooft all out war, naar het gelijknamige segment in de comic book-reeks. Maar misschien nog belangrijker: deze keer zullen ook we niet op onze honger blijven zitten. Die all out war zal ook zijn einde kennen in het aankomende seizoen, zo zei showrunner Scott Gimple al aan Entertainment Weekly. “De oorlog zal zeker eindigen in het achtste seizoen. Zeker en vast.” Het belooft dus een spannend seizoen te gaan worden. Maar waar kunnen we ons nog allemaal aan verwachten?

“Overleven is niet genoeg meer. Ze moeten nu vechten om hun vrijheid terug te winnen, zodat ze kunnen leven. Zodat ze kunnen herbouwen. Zoals bij elke veldslag zullen er verliezen zijn. Doden”, zo staat er te lezen in de synopsis. “Maar met Rick aan de leiding van de krachten van Alexandrië, Maggie die the Hilltop leidt en King Ezekiel the Kingdom, zou het wel eens het einde kunnen betekenen van Negan en the Saviors.”

Omdat het verhaal opgebouwd is naar zo’n intens conflict, heeft dat de structuur van de serie aangepast, zo zegt Gimple. Er wordt dan ook komaf gemaakt met aparte verhalen in de afzonderlijke afleveringen. “Het zal allemaal sneller gaan”, legt hij uit. “We zullen in één enkele aflevering niet meer zo diep ingaan op personages zelf. We zullen eerder delen van hun verhaal meegeven gaandeweg in het seizoen.”

“Oorlog op alle fronten”

Het achtste seizoen begint met de honderdste aflevering van de serie, dus mogen we ons wel aan wat verwachten. “Seizoen acht begint met een big bang en de spanning en actie zullen daarna alleen maar opgevoerd worden”, stelde hij de kritische stemmen van seizoen zeven gerust. “Het publiek zal heel gelukkig zijn met hoe het nieuwe seizoen start.” Chandler Riggs (Carl Grimes) kon zijn enthousiasme bij het lezen van het script van de eerste aflevering niet verbergen op Twitter (waar hij zichzelf omschrijft als “ik ben het kind uit die ene zombie show“): “Net 801 van The Walking Dead uitgelezen en ooooh man, het is zo goed.”

Ook hoofdrolspeler Andrew Lincoln (Rick Grimes) hint naar een ongelofelijke seizoensopener. “Het wordt een van grootste afleveringen die we ooit hebben geprobeerd, en we gaan er het seizoen mee beginnen”, zegt hij aan ComicBook.com. “Scott Gimple (de showrunner, red.) had het zo gepland dat de honderdste aflevering zou starten met een oorlog op alle fronten.”

De oorlog

Seizoen acht zal beginnen waar seizoen zeven ons heeft achtergelaten. En het seizoen zal inderdaad starten met een knaller, want volgens Lincoln zal Negan openen met de oorlog te verklaren aan Rick en de zijnen.

Alexandria, the Hilltop en the Kingdom vs. the Saviors, oftewel Rick vs. Negan. We weten dat het gaat gebeuren, maar hoe? Waarschijnlijk zal het verhaal het hele seizoen omvatten. De vraag is hoe Oceanside, de gemeenschap die Tara als bij toeval ontdekte, in het hele verhaal zal passen. In de comics hebben zij namelijk niets te maken met the Saviors. Hetzelfde probleem geldt voor the Scavengers, die Rick en co al eens verraadden, want zij komen zelfs helemaal niet voor in de boeken. De toevoegingen van deze gemeenschappen vergroot natuurlijk de schaal van het conflict.

Sommige speculeren ook dat Rick het weleens op een akkoord zou durven gooien. Hij zou een ‘staakt het vuren’ willen, en dat beide groepen hun eigen weg aan. Rick staat er wel om bekend om vredevolle oplossingen te zoeken en zo het aantal doden toch enigszins te beperken, al is hij de laatste seizoenen wel uitgegroeid tot een ‘eigen volk eerst’, ‘shoot first, ask questions later’ soort leider. Afwachten dus welke Rick we in het achtste seizoen te zien zullen krijgen.

I am Negan

Hij is misschien niet meteen een van de hoofdpersonages, maar Eugene heeft een belangrijke rol gespeeld in het groeiende conflict tussen de twee kampen. Al lijkt hij zich nu wel volledig te hebben aangesloten bij the Saviors. “Eugene heeft openlijk, voor iedereen, gezegd dat hij Negan ‘is'”, zei showrunner Gimple aan Variety. “Hij heeft nog niet de kracht gevonden om zijn angst te overwinnen. Zelfs na wat Sasha allemaal heeft gedaan, ‘is’ hij nog steeds Negan. Het ziet er niet goed uit voor hem.”

Maar ook Negan zal twijfelen aan de trouwheid van z’n rechterhand, die geen verklaring kon geven voor de dood van Sasha, wat Negan bijna het leven kostte. Wat is het lot van Eugene? Zal hij toch de moed vinden om Negan te verraden en zich weer aan te sluiten bij zijn oude vrienden of zal hij misschien van dichtbij kennismaken met Lucille?

Rick vs. Negan: wie sterft er?

Er lijkt maar één echte einde te zijn voor de all out war: de dood van een van de twee leiders, Rick of Negan. De dood van Negan ligt voor de hand. De grote, heldhaftige Rick die een einde maakt aan het meest sadistische personage ooit in de serie zou een mooie climax zijn voor een verhaallijn die dan al twee seizoenen is opgebouwd.

Misschien sterven ze wel alle twee? “Rick is bereid om alles op te offeren om zijn mensen te redden, zelfs zijn eigen leven”, zei Gimple over z’n hoofdpersonage. Ook acteur Andrew Lincoln bevestigt dat zijn personage er alles voor over heeft om Negan ten onder te laten gaan. “Hij is nu een man die bereid is te sterven.” Lincoln bekent voor het eerst sinds lang ook nog eens “nerveus” te zijn omwille van wat Rick allemaal te wachten staat.

Wat wel in het voordeel van onze favoriete (voormalige) politieagent spreekt, is de ‘oude’ Rick die we in de trailer voor het nieuwe seizoen te zien kregen. Op het internet werd er meteen duchtig gespeculeerd over wat dat opmerkelijke beeld wou zeggen. “Wie weet is het allemaal wel een droom“, zei Norman Reedus (Daryl Dixon) een paar maanden geleden al lachend aan newsmonkey. Zou het kunnen dat heel The Walking Dead zich afspeelt in een droom van Rick, en dat hij op het einde van seizoen acht gewoon wakker wordt in het ziekenhuisbed waar we hem in hebben leren kennen in de eerste aflevering?

Een meer voor de hand liggende verklaring zou zijn dat Rick en co de all out war als grote overwinnaars afsluiten en er dan een grote sprong in de tijd plaatsvindt en we Rick hier dus echt jaren later als oude man aantreffen. The Hilltop, the Kingdom en, vooral, Alexandria die na het neerslaan van the Saviors, in peis en vree een rustig leventje leiden … wij zien het toch niet meteen gebeuren.

Bij ons is de eerste aflevering te zien op maandagavond, om 22.30 uur, op FOX TV op kanaal 13 van Telenet en kanaal 192 bij Proximus.

Gesponsorde artikelen