‘The Walking Dead’ neemt een nieuwe start met het negende seizoen (en dat werd hoog tijd)

‘The Walking Dead’ neemt een nieuwe start met het negende seizoen (en dat werd hoog tijd)

Maandag is het zover, dan start dat nu al zo veelbesproken negende seizoen van ‘The Walking Dead’, het seizoen waarin de reeks afscheid zal nemen van zijn hoofdpersonage Rick Grimes. Maar bij AMC hebben ze gelukkig niet tot dan gewacht om de reeks nieuw leven in te blazen. De laatste twee seizoen waren saai en erbarmelijk slecht, daar was zowat iedereen het over eens. Seizoen 9 belooft dan ook iets helemaal anders te worden. Wij keken al naar de eerste aflevering.

Voor we meer vertellen over dat negende seizoen eerst een stukje voorgeschiedenis. The Walking Dead was lijdende. Palliatief. Twee seizoenen – 32 afleveringen! – strijden met The Saviors was net iets te veel van het goede. The Walking Dead ging niet meer vooruit, was saaier dan ooit en degradeerde zijn eigen zombies tot een bijkomstigheid in hun eigen reeks. De zombies werden letterlijk figuranten. En toch bleven we kijken, iets dat we het Lost-fenomeen noemen: al zoveel tijd in een serie geïnvesteerd hebben dat je nu eindelijk toch ook wel eens wil weten hoe het gaat eindigen.

De kijkcijfers daalden en bleven nadien opvallend laag en wat nog erger is: ook de gemiddelde waardering van diegenen die wel nog keken was gekelderd in vergelijking met de eerste seizoenen. Elke seizoensfinale trok minder kijkers dan die van het seizoen daarvoor, desondanks bleef The Walking Dead nog altijd één van de best bekeken cable-shows van dit moment, waardoor er geen vraagteken kwam te staan bij de toekomst van de show. Wél waren de makers er zich erg van bewust dat er iets anders moest gebeuren om uit die negatieve spiraal te raken.

Nieuwe showrunner en een tijdssprong

En dus werd er ingegrepen. Schrijver en producent Angela Kang werd aangesteld als nieuwe showrunner. Zij was meteen duidelijk: eindeloze schietpartijen zoals in de voorbije seizoenen behoren nu helemaal tot het verleden. En Charlie Collier, President en Hoofd Content van AMC, erkende dat er in de meest recente seizoenen te veel was ingezet op actie en te weinig op karakterontwikkeling. Dat moest weer anders en dus werden er ook wat nieuwe scenaristen aangesteld.

We hebben de eerste aflevering van het nieuwe seizoen al kunnen bekijken en de opluchting is groot. De eerste aflevering belooft inderdaad een nieuw begin. The Walking Dead is min of meer opgefrist, tot aan de begingeneriek (die er nu echt mooi uit ziet!) toe. Het diepe zuchten en geeuwen van onze kant, de vermoeidheid die zich tijdens het kijken steeds vaker van ons meester maakte, bleef deze keer achterwege.

De zombies zijn terug

Dat komt omdat de makers enerzijds zijn teruggegaan naar de core buisness van de reeks – zombies – en anderzijds wordt er meer aan de toekomst gedacht dan ooit tevoren. In het eerste gedeelte van de aflevering voelden we een spanning hangen die in de buurt kwam van die van de eerste seizoenen. De spanning die maakte dat er achter elke hoek een onaangename zombieverrassing zou kunnen schuilen.

De eerste vijf minuten van de eerste aflevering van seizoen 9 zijn al te bekijken, mét Nederlandse ondertitels:

Het tweede gedeelte van de aflevering verkent totaal nieuw terrein. De zombie-apocalyps ligt nu al enige tijd achter de overlevenden waardoor voedsel, brandstof en kogelsmeer en meer prangende problemen beginnen te worden. Het is dan ook niet toevallig dat we die vertrouwde gezichten op paarden zien rijden. Tegelijkertijd begint de logistiek het te laten afweten. Gebouwen zijn in verval, wegen worden stilaan onberijdbaar en bruggen storten in.

Er wordt hard aan een samenleving gebouwd en behalve het overleven beginnen de personages te beseffen dat daar ook meer en meer vaste structuren bij beginnen te horen. Een wetgeving, zo je wil. Het is Michonne die voorstelt om een soort van ethisch charter op te stellen: hoe willen we door elkaar behandeld worden en wat gebeurt er met diegenen die zich niet volgens die ethische code gedragen? Ze wil het nog geen grondwet noemen, maar we bewegen wel in die richting: als verschillende groepen willen samenleven, willen handelen met elkaar en aan wederzijdse dienstverlening willen doen, dan moeten er regels opgesteld worden om machtsmisbruik en veroverzucht te voorkomen. Dan moet er, als het ware, aan een samenleving gebouwd worden.

Afscheid van Rick

Het negende seizoen is natuurlijk ook het seizoen waarin de kijker afscheid zal moeten nemen van Rick Grimes, het personage dat zich al vanaf de eerste aflevering heeft opgeworpen als hoofdpersonage en leidersfiguur.Hoe Rick uit de serie geschreven zal worden en of hij echt aan zijn einde zal komen weten we nog niet zeker, maar bedenker van de reeks Robert Kirkman beloofde in een interview met Entertainment Weekly alvast iets spectaculairs: “Lincoln geeft veel om de fans en veel om de show The Walking Dead“, zei hij daar. “Op weg naar de uitgang wil hij iets speciaals doen en we hebben iets ongelooflijk in petto. Ik wil nog niets spoilen, maar iedereen die fan is van de show en die fan is van de tocht die Andrew Lincoln al heeft afgelegd sinds het begin van de show zal willen zien wat we voor hem bedacht hebben.”

Het is een eerste grote stap naar het opentrekken van de reeks naar een universum waar ook meerdere spin-offs à la Fear The Walking Dead bij gaan horen. Josh Sapan, CEO van AMC, liet onlangs nog weten dat er een gedetailleerd en concreet plan bestaat om zo een The Walking Dead-universum te lanceren dat nog zeker tien jaar zal kunnen meedraaien. Of we daarop zitten te wachten, dat weten we dan ook weer niet helemaal zeker. Dat zal zeker wat ons betreft in de eerste plaats van de kwaliteit dit komende seizoen afhangen.

AMC

Samen kijken met een walker

Om de start van dit nieuwe seizoen te vieren, zorgt FOX – de zender die The Walking Dead in Vlaanderen en Nederland uitzendt – voor een leuke extra. Wie The Walking Dead nog intenser wil beleven, kan namelijk samen met een echte walker kijken. De ongewone gast kan je bij je thuis op de zetel winnen door maandag, of de eerstvolgende twee dagen na uitzending, naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen te kijken.

Een nieuwe aflevering krijgen we elke maandag om 20.35 op FOX voorgeschoteld. FOX is te vinden op, kanaal 13 bij Telenet, Proximus-Scarlett 192 en Orange 15. Herhalingen zijn er op dinsdag om 21.25 en woensdag 22.15

Gesponsorde artikelen