‘The X-Files’ in het echt: in dit dorpje op de Dominicaanse Republiek veranderen vrouwen in mannen

‘The X-Files’ in het echt: in dit dorpje op de Dominicaanse Republiek veranderen vrouwen in mannen

Door een genetische aandoening krijgen meisjes in Las Salinas, een Caraïbisch dorp, een penis als ze beginnen te puberen. Ongeveer 1 van de 90 kinderen worden geboren met de aandoening. In het dorpje zien ze verschillende meisjes in jongens transformeren op natuurlijke wijze. De meisjes met de aandoening worden ‘Guevedoces’ genoemd wat ‘penis op 12 jaar’ betekent. 

In Las Salinas zijn er geen twee, maar drie geslachten: mannen, vrouwen en de zogenaamde ‘pseudohermafrodieten’. Eén op de 90 meisjes krijgt een penis tijdens haar puberteit. De mensen in het dorpje aanvaarden dit en de jongens die als meisjes zijn geboren durven er ook over te praten. De reden dat zoiets kan gebeuren, valt uit te leggen aan de hand van genetica.

Hoe kan zoiets?

Als je twee X-chromosomen hebt dan word je een meisje. Heb je één X-chromosoom en één Y-chromosoom, dan word je een jongen. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap, heeft de embryo nog geen geslacht. Het is pas als foetus, acht weken na de bevruchting, dat geslachtshormonen een rol krijgen. Als man leest het Y-chromosoom gonaden om testikels te worden en wordt een hormoon (dihydrotestosteron) aangemaakt om van een tuberkel (=een uitsteeksel) uiteindelijk een penis te maken. Als je een vrouw bent en geen Y-chromosoom hebt, dan wordt geen dihydrotestosteron aangemaakt en wordt je tuberkel een clitoris.

Al gauw werd de oorzaak ontdekt van de Guevedoces: de meisjes werden geboren zonder mannelijke geslachtsdelen omdat ze een enzym (=5-alfa-reductase) tekortkomen. Het enzym zorgt ervoor dat testosteron wordt omgezet in dihydro-testosteron. Tijdens de puberteit krijgen ze een ‘tweede lading’ testosteron waarop het lichaam wel reageert. Ze krijgen spieren, een zwaardere stem en een penis.

Van Felicitia naar Johnny

De Guavedoces durven hier openlijk over te praten. Zo heeft de BBC hier een documentaire over gemaakt: ‘Countdown to Life: The Extraordinary Making of You’. In de aflevering over de pseudohermafrodieten kwam Felicitia aan het woord die nu Johnny heet. “Ik had geen penis toen ik werd geboren. Ik ben opgegroeid als meisje en droeg een jurk naar school.” Johnny werd opgevoed als meisje en voelde zich ook als een meisje.

Sinds Felicitia mannelijke genitaliën heeft ontwikkeld, heeft hij een aantal korte relaties gehad met meisjes. “Ik wil graag trouwen en kinderen hebben, een partner die door goed en slecht bij me zal staan.”

Gesponsorde artikelen