Thee drinken zorgt volgens studie voor langer en gezonder leven

Groene thee

Wie minstens drie keer per week een kopje thee drinkt, leeft langer en blijft langer gezond dan iemand die dat niet doet. Dat concluderen Chinese wetenschappers na een grootschalig onderzoek. Het is wel van belang welke thee je drinkt.

De recent gepubliceerde studie toont aan dat “regelmatige” consumptie van thee geassocieerd is met een verminderd risico op hart- en vaatziektes. Ook de kans op vroegtijdig overlijden neemt af.

Regelmatige theedrinkers of niet

De Chinese wetenschappers begonnen in 1998 met hun onderzoek en volgden in totaal 100.902 volwassen Chinezen uit 15 verschillende provincies. Zij hadden geen medische voorgeschiedenis van hartproblemen of kanker.

De deelnemers werden ingedeeld in twee groepen: de regelmatige theedrinkers, die 3 of meer kopjes thee per week drinken, en degene die geen of minder thee drinken. Zij zijn voor de studie gemiddeld 7,3 jaar opgevolgd.

Groene thee

De onderzoekers ontdekten dat iemand van 50 jaar die regelmatig thee drinkt gemiddeld 1 jaar en 5 maanden later hartklachten of een hartinfarct krijgt dan iemand die zelden of nooit thee drinkt. De theedrinkers leven gemiddeld 1 jaar en 3 maanden langer.

Die positieve gezondheidseffecten konden enkel vastgesteld worden bij wie regelmatige drinkers van groene thee. Bij wie zwarte thee drinkt, kon geen verband vastgesteld worden.

Al is er misschien toch hoop voor wie liever zwarte thee drinkt. “Omdat maar 8 procent van de door ons onderzochte personen zwarte thee verkoos, was het sowieso moeilijker om over hen conclusies te trekken”, legt Dongfeng Gu, senior auteur van de gepubliceerde paper, uit aan Newsweek.

Hoeveel kopjes?

Om exact vast te kunnen stellen hoeveel thee je precies moet drinken om die positieve effecten te ervaren is volgens hem bijkomend onderzoek nodig.

Voor hun studie kozen de onderzoekers voor drie kopjes thee per week als grens. De gemiddelde theeconsumptie in België ligt echter heel wat lager met amper 1,14 kopjes per week.

Gesponsorde artikelen