Theo Francken bereikt 100.000 likes, maar welke politicus is eigenlijk het populairste op Facebook? 

Theo Francken bereikt 100.000 likes, maar welke politicus is eigenlijk het populairste op Facebook? 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kondigde afgelopen week triomfantelijk aan dat hij de kaap van 100.00 Facebooklikes had overschreden. Een mooie mijlpaal voor de staatssecretaris. Maar waar bevindt hij zich ten opzichte van zijn collega’s? Zijn er die beter doen dan de N-VA’er?

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, zet zwaar in op sociale media, dat weet iedereen. Hij doet dat vaak met zware uitspraken, waarmee hij al eens controverse uitlokt. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. In peilingen de voorbije maanden prijkte Francken steevast op de hoogste plaatsen en op Facebook overschreed zijn pagina onlangs de mijlpaal van 100.00 likes. Sociale media worden alleen nog maar belangrijker in de politiek. Het is dan ook interessant om eens te kijken hoe Francken zijn collega’s het er van afbrengen en om te kijken of hij ook de populairste politicus is op Facebook.

Federale regering

Francken steekt er in de federale regering met kop en schouders boven uit. Zijn dichtste opvolger is premier Charles Michel (MR), maar die volgt al op een grote achterstand. Onze eerste minister haalt ‘amper’ 43.184 likes op zijn Facebookpagina. Vicepremiers Didier Reynders (MR) en Alexander De Croo (Open Vld) volgen op respectabele afstand, met respectievelijk 36.371 en 18.522 likes. De top vijf in de federale regering wordt volgemaakt door Kris Peeters (CD&V). Hij heeft slechts 9.346 likes en hij is ook de enige vicepremier waarvan de pagina niet verified is. Dat wil zeggen dat Facebook bevestigt dat dat de authentieke pagina is van die persoon, je kan dat herkennen aan het blauwe vinkje naast de naam.

In de Waalse regering is het huilen met de pet op op Facebook

De ministers in de Vlaamse regering doen het op Facebook nog slechter dan die van de federale regering, wat natuurlijk ook enigszins te verstaan is aangezien zij geen nationaal platform hebben. Koploper in de Vlaamse regering is Ben Weyts (N-VA) met 17.478 Facebooklikes. Hilde Crevits (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld) vervolledigen de top drie. Crevits, hoewel niet verified, haalt 13.310 likes, Tommelein 11.731. Opvallend is dat de minister-president het moet stellen met 3.838 Facebooklikes, al ziet Geert Bourgeois (N-VA) er nu ook niet meteen een social media-fanaat uit.

In de kersverse Waalse regering is het toch wel een beetje huilen met de pet op. De nieuwe minister-president, en voormalig federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie, Willy Borsus (MR) is daar de populairste op Facebook, al haalt hij amper 8.246 likes.

Twee voormalige premiers scoren beter dan Francken

Facebooklikes zeggen natuurlijk niet alles over de populariteit van een politicus. Uit de peiling van VRT en De Standaard uit april en die van VTM en Het Laatste Nieuws uit januari blijkt dat, onder andere, N-VA-voorzitter Bart De Wever, Kris Peeters, Jan Jambon (N-VA) en Maggie De Block (Open Vld) enorm populair zijn, ondanks dat ze minder dan 10.000 likes hebben op hun pagina. Al zijn de koplopers in beide peilingen wel twee politici die duidelijk werk maken van hun sociale media. Zowel Theo Francken (met dus meer dan 100.000 likes) als premier Charles Michel (43.184) steken er met kop en schouders boven uit als het op likes aankomt.

Politicoloog Carl Devos nuanceerde de ‘mijlpaal’ van Theo Francken echter wel al in Het Laatste Nieuws: “100.000 volgers op 6,5 miljoen Vlamingen, zó veel is dat nu ook weer niet.” En dat klopt natuurlijk. Ook als we hem, en premier Charles Michel, vergelijken met andere grote namen, die momenteel niet in de federale, Vlaamse of Waalse regering zetelen, wordt het aantal van Francken en Michel toch een beetje in perspectief geplaatst.

Paul Magnette, de coming man van de PS, is met 55.360 likes populairder op Facebook dan onze premier. En de PS doet het goed, want de voormalige premier Elio Di Rupo doet niet alleen beter dan zijn opvolger maar verslaat ook Francken. Di Rupo mag pronken met 110.854 Facebooklikes. Al verdwijnen die cijfers allemaal in het niets bij de likes van een andere ex-premier: Guy Verhofstadt (Open Vld). De fractievoorzitter van ALDE in het Europees parlement blaast ze allemaal weg met 331.179 likes.

Gesponsorde artikelen