Left Right
scrollTop top

Theo Francken in nazi-uniform is volgens Franstalige media het communicatiemoment van het jaar


Theo Francken in nazi-uniform is volgens Franstalige media het communicatiemoment van het jaar

Theo Francken (N-VA) kon er op het moment zelf niet mee lachen, maar de mediastorm die volgde, zorgde voor de coup van het jaar. De staatssecretaris voor asiel en migratie werd in Nazi-uniform afgebeeld op een pamflet van de jongeren van Ecolo, als reactie op Franckens Soedanese asielbeleid. 

Mag je een staatssecretaris afbeelden als nazi? Het is géén hypothetische vraag, maar ééntje die België enkele dagen in de ban hield, toen de jongerenafdeling van Ecolo staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) op een pamflet zette, in nazi-uniform. Die flyer kreeg nu een prijs van de RTBF: de coup-com of het communicatiemoment van het jaar.

Maximiliaanpark

Het pamflet moest een reactie zijn op het initiatief van Francken, die Soedanese migranten uit het Maximiliaanpark wilde repatriëren. Daarvoor werkte hij samen met het bekritiseerde Soedanese régime.

Jong Ecolo was het daar alvast niet mee eens, zij verspreidden daarop de beruchte flyers. Op veel begrip van de eigen partij konden ze daarbij niet rekenen: fractieleider Jean-Marc Nollet probeerde zich nog van de jongerenafdeling te distantiëren. “Wat ze deden was onhandig en niet nodig”, klonk het daar.

Mediacoup

Francken zelf was ook, begrijpelijkerwijs, niet erg blij met de actie. Zijn fractie stapte op tijdens de tussenkomst van Ecolo in de Kamer en de staatssecretaris zelf diende ook een klacht in. Maar nu krijgt de actie dus een prijs van de publieke omroep. Niet omdat RTFB noodzakelijk achter de actie van jong Ecolo staat, wél omdat ze vinden dat deze campagne noodzakelijk aandacht vroeg én kreeg. Een ware mediacoup dus.

Intussen reageerde Theo Francken ook op de prijsuitreiking. Hij schreef: “Extreemlinkse haatprent is hét communicatiemoment van het jaar volgens RTBF en La Libre. Als aanmoediging kan dit tellen. Wie polariseert hier eigenlijk?”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…