Theo Francken lapt scheiding der machten (weer) aan zijn laars

Theo Francken lapt scheiding der machten (weer) aan zijn laars

Na de uitspraak van het Brusselse hof van beroep reageert NV-A fel. In deze uitspraak staat dat Francken alsnog een dwangsom moet betalen aan een Syrisch gezin voor elke dag dat het gezin geen reisvisum krijgt. Rechters moeten de wet toepassen en niet de grenzen openzetten staat te lezen op de social media van de partij. 

Nu het hof van Beroep de uitspraak van de rechtbank volgt lijkt het bijna onvermijdelijk dat Francken of de dwangsom zal moeten betalen of het visum verstrekken. De staatsecretaris en zijn partij blijken niet zo overtuigd. Ze lanceerden een campagne op social media, onder de hashtag #IkSteunTheo. Francken gaf al aan naar cassatie te stappen om de uitspraak van het hof van beroep alsnog aan te vechten. In principe oordeelt het hof van cassatie niet over de zaak zelf. Het hof van cassatie oordeelt enkel of er eventueel procedurefouten in de uitspraak zijn geslopen. Als cassatie Francken gelijk geeft, dan moet er opnieuw door het hof van beroep geoordeeld worden over de zaak. In het slechtste geval komt er pas over enkele jaren een uitspraak over de zaak.

Scheiding der machten

België is een rechtstaat die gebaseerd is op de scheiding der machten. Dit principe onderscheidt drie machten: de wetgevende macht (het parlement), de uitvoerende macht (de regering) en de rechterlijke macht (rechtbanken en hoven). Theo Francken is staatsecretaris en behoort dus tot de uitvoerende macht.Dat betekent dat hij in principe geen zeggenschap heeft in de uitspraak van de rechter. Dat hij de uitspraak van de rechter naast zich neerlegt kan dus gezien worden als een overtreding van die scheiding der machten.Als Francken wil dat hij geen visum moet verlenen, dan verloopt dat normaal gezien via een andere procedure. Het parlement kan het wettelijk kader voorzien waarna de rechters de geschreven wetten moeten toepassen. Nu passen de rechters de wet toe en gaat Francken pas achteraf zeggen dat die wetten niet goed zijn.

Gemor in de regering

Verschillende ministers reageerden al op het incident. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert kordaat: “Een rechter heeft gelijk tot een rechter hem ongelijk geeft”…”De boetes moeten betaald worden”.Ook vice-premier Alexander De Croo (OpenVLD) reageerde al op het incident. Zo vertelde hij: “Ik vind wel dat een regeringspartij niet zomaar rechters kan beginnen afdreigen.”Ook buiten de regering komt heel wat kritiek op de staatsecretaris. Na de door NV-A gelanceerde #IkSteunTheo, werd al snel de hashtag #IkSteunDeRechtstaat trending op Twitter.

Gesponsorde artikelen