Left Right
scrollTop top

Francken (N-VA) roept op om leeuwenvlag uit te hangen tegen De Croo I: “Geen democratische legitimiteit in Vlaanderen”


Theo Francken leeuwenvlag oppositie
© Twitter @ Theo Francken

N-VA-kopstuk en Kamerlid Theo Francken heeft thuis zijn Vlaamse Leeuwenvlag uit gehangen uit protest tegen de nieuwe federale regering. Hij roept Vlamingen, die het niet eens zijn met De Croo I, op om hetzelfde te doen.

PS, sp.a/Vooruit, MR, Open Vld, Groen, Ecolo en CD&V zijn erin geslaagd om samen een nieuwe federale regering te vormen. Daarmee komt N-VA als grootste Vlaamse partij nu officieel in de oppositie te zitten in de Kamer. Dat lot is ook N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken beklonken. Uit protest hing hij alvast de Vlaamse Leeuw uit, de variant met officieel design maar met zwarte tong en klauwen.

“Harde en constructieve oppositie”

“Wat er nu gebeurt, zal het separatistische denken versterken”, reageert Francken in de kranten van Sudinfo. “Veel mensen in Vlaanderen snappen niet dat de zeven partijen de kiezer in Vlaanderen durven te negeren. Ik ga niet schreeuwen zoals de PS bij mij deed door me een nazi of een nazillon te noemen. Het zal harde, eerlijke en constructieve oppositie zijn.”

“Maar het is duidelijk dat dit het omgekeerde is van de verkiezingsuitslag in Vlaanderen. De N-VA is de N-VA, het Belang is het Belang. We hebben tientallen burgemeesters, we runnen provincies, we hebben in de regering gezeten en we zijn nog steeds in Vlaanderen. Wij zijn een verantwoordelijke partij en dat zal ook in de oppositie zo blijven. Maar we zijn het niet eens met wat er aan de hand is.”

“Grootste partij van het land”

“Ik ben vanaf nu oppositielid terwijl ik bij de verkiezingen heel wat stemmen heb behaald”, zegt Francken nog aan de VRT. “De N-VA, de grootste partij van het land, wordt nu samen met de tweede grootste partij van het land, Vlaams Belang, buitenspel gezet. Daarom heb ik uit protest de Vlaamse Leeuw uitgehangen.”

“Want deze regering heeft geen democratische legitimiteit in Vlaanderen. Daarnaast heeft ze ook geen meerderheid langs Vlaamse kant, terwijl Vlaanderen wel goed is voor het overgrote deel van de belastingen en de economische return. Daar heb ik een groot probleem mee en heel veel vragen bij.”

“Dus het uithangen van de Vlaamse Leeuw is een protestactie. Daarbij roep ik ook iedereen die niet akkoord gaat met deze nieuwe regering op om hetzelfde te doen en een foto te posten op sociale media.”

Vlaams Belang

Ook Vlaams Belang heeft gereageerd op de vorming van De Croo I. “Vlaams Belang is klaar om het verzet te organiseren”, zegt voorzitter Van Grieken op Twitter.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810