Theo Francken (N-VA) zet de tegenaanval in: “Mag Maggie De Block zomaar alles zeggen? En waar is PV van Bart Somers in Mechelen?”

Theo Francken (N-VA) zet de tegenaanval in: “Mag Maggie De Block zomaar alles zeggen? En waar is PV van Bart Somers in Mechelen?”

De N-VA zet het tegenoffensief door, nadat hun voormalige staatssecretaris Theo Francken (N-VA) dreigt meegezogen te worden in een negatieve spiraal, ingezet door een van zware corruptie beschuldigd N-VA-gemeenteraadslid. Francken bijt nu van zich af. Opvallend: het is vooral Maggie De Block (Open Vld), zijn opvolgster, die hij viseert, nadat ze scherp was voor N-VA: “Mag Maggie zomaar alles zeggen? Geldt de transparantieregel enkel voor mij en mijn partij?”

“Sinds Marrakesh is het duidelijk: N-VA moet eraan. De andere partijen willen ons uit ons evenwicht brengen, om Theo electoraal een kopje kleiner te maken. De wellust druipt er gewoon af. Wat sommige mensen in het parlement off the record durven zeggen, en wat sommige media durven overnemen. Het is duidelijk: barbertje moet hangen, het is bijltjesdag voor Theo.”

zegt Somers. “Maar het is inderdaad zo dat ik signalen heb gekregen van mensen die deze feiten zijn komen melden. Ik heb hen doorverwezen naar de politie, en ik heb de politie daarvan op de hoogte gebracht.”

Bart De Wever (N-VA) was snoeihard afgelopen weekend bij VTM Nieuws, maar bleef daarbij nog behoorlijk algemeen. Francken zelf noemt wel man en paard. Want hij heeft het gehad met Open Vld’ers Maggie De Block en Bart Somers. Die waren de afgelopen dagen erg kritisch voor hem en zijn partij en gingen daarbij volgens Francken zwaar uit de bocht.

Zo was De Block afgelopen week aan VTM Nieuws toch wel heel scherp over de vertrouwenspersonen van het voormalige kabinet van Francken. Die werkte met 7 mensen, die voor hem lijsten samenstelden van christenen in Syrië, die gered moesten worden uit de klauwen van IS, met humanitaire visa. “Die er ook aan zouden verdiend hebben, N-VA’ers?”, zo vraagt de journalist van VTM. “Voorlopig weten we dat alleen in Mechelen en in Aalst”, zo antwoordt De Block.

Dat laatste antwoord zit Francken zeer hoog. In Aalst werkte hij samen met Karim Van Overmeire, N-VA-parlementslid en schepen in de stad. De beschuldiging dat die geld zou ontvangen hebben pikt hij niet. “Ik wil daar graag enig bewijs van zien. Journalisten vragen het niet, die stellen enkel vragen aan mij, dan doe ik het zelf wel. Of mag zij alles zomaar zeggen?” De woordvoerder van De Block heeft het over een misverstand, in De Morgen. De Block had het over N-VA’ers die betrokken zijn, niet over geld dat betaald zou hebben, zo is de uitleg daar.

Pittig detail: de voormalige staatssecretaris en zijn opvolgster bekampen elkaar op 26 mei rechtstreeks. Francken trekt immers de kamerlijst van N-VA in Vlaams-Brabant, De Block die van Open Vld.

Clash met Somers

Maar Francken heeft nog redenen om boos te zijn op Open Vld. Want ook Bart Somers (Open Vld) pakte hem hard aan. De liberale burgemeester van Mechelen is mee betrokken in de zaak omdat de spilfiguur, Melikan Kucam, in Mechelen woont en actief was als voorman van de Syrische christenen. Somers stelde dat hij al veel langer geruchten had opgevangen. “Het is inderdaad zo dat ik signalen heb gekregen van mensen die deze feiten zijn komen melden. Ik heb hen doorverwezen naar de politie, en ik heb de politie daarvan op de hoogte gebracht”, zo verklaarde de Mechelse burgemeester vorige week.

“Ik vraag me af waarom de Open Vld-burgemeester van Mechelen mij of de dienst Vreemdelingenzaken van de geruchten niet op de hoogte heeft gebracht, aangezien hij het al maanden wist”, zo stelt Francken op Twitter. Vooral het statement van Somers “dat hij de politie op de hoogte heeft gebracht”, roept een tegenreactie op. “Ik word op elk woord gepakt. Geen probleem. Maar dan wel iedereen gelijk behandelen aub. Waar is het PV of de meldingsfiche vanuit Mechelen? Waarom geen melding naar Brussel gedaan? Waar is het bewijs van de ‘afpersing van de groep in Aalst”? Of geldt de transparantieregel enkel voor mij en mijn partij?”, zo schrijft Francken op Twitter.

Ondertussen reageert de voorzitter van De Block en Somers, Gwendolyn Rutten (Open Vld) ook scherp. “Men hoeft die Calimerohelm niet op te zetten. Gewezen staatssecretaris Theo Francken zegt dat het gaat om één rotte appel. Maar het is wél een partijappel, en het is bovendien ook zijn mand”, zo zei Rutten gisteren bij VTM. “Regels zijn regels, ook voor partijmilitanten van de N-VA. Francken gebruikt graag de ik-vorm als het goed gaat. Dan moet hij die ik-vorm ook gebruiken als het niet goed gaat.”

Gesponsorde artikelen