Theresa May in de problemen: haar minister van Brexit neemt ontslag, opstand dreigt

Theresa May in de problemen: haar minister van Brexit neemt ontslag, opstand dreigt

De regering van de Britse premier Theresa May kraakt in al haar voegen. De Britse leider sleurde haar team over de streep met een nieuw voorstel van de UK voor de Brexit, maar dat kan een deel van haar eigen partij niet slikken. De Britse minister voor Brexit, David Davis, neemt nu ontslag. Heeft May straks nog een regering? 

David Davis, de zogenaamde ‘Brexit secretary’, neemt ontslag uit de ploeg van May. Dat deed hij zondagnacht, en daarmee pleegde hij de ultieme daad van verzet tegen het plan dat Theresa May door de strot van haar regering geramd had. Ze verzamelde heel haar team op het landgoed Chequers, en overtuigde hen daar om een zogenaamde ‘soft Brexit’ te steunen. Dat zou inhouden dat ze nog een groot deel in de EU-regels blijven zitten en proberen een status zoals Noorwegen te krijgen.

Even leek het erop dat May haar slag zou thuis halen. Zowel Davis als minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson waren fel tegen zo’n softe Brexit, maar stemden uiteindelijk toch in. Maar dat blijkt te optimistisch geredeneerd voor May: met veel show neemt Davis nu toch ontslag. Meteen is het deel hardliners van de Conservatieve partij nu wakker: steunen zij eigenlijk nog de regering van May, is de vraag. Want als zij straks hun steun intrekken, valt de regering.

Al paar uur vergaderd dit jaar

Davis bleek als minister van Brexit een complete mislukking. De man zat het afgelopen jaar slechts een paar uur samen met Michel Barnier, de onderhandelaar van de EU. En hij kwam nauwelijks met ideeën van hoe een Brexit dan wel moest georganiseerd worden. May schoof daarbij steeds meer haar eigen adviseur voor de Brexit, Olly Robbins, naar voor om de boel te regelen.

Davis waarschuwde May en de Britse collega’s in de regering dat de EU het plan van de Britse premier niet zal aanvaarden. En dan “komen er nog meer toegevingen”, zo stelt Davis. Hij zou wel eens gelijk kunnen krijgen: de Britten proberen immers nog steeds om allerlei toegevingen te krijgen, en van de voordelen van de EU te profiteren, zonder de nadelen te moeten nemen. De kans is bijzonder klein dat de EU dat zal willen aanvaarden.

De druk op May stijgt zo naar een hoogtepunt. Eens te meer verscheurt de EU de conservatieve partij. Een hele reeks conservatieve kopstukken in de UK beet haar tanden daarop stuk, en sneuvelde uiteindelijk.

Gesponsorde artikelen