Theresa May in nog nauwere schoentjes: Brits parlement heeft haar gezag verder ondermijnd

Theresa May in nog nauwere schoentjes: Brits parlement heeft haar gezag verder ondermijnd

Het Britse parlement heeft het gezag van premier May verder ondermijnd. In een stemming is beslist dat het morgen gaat zoeken naar alternatieve oplossingen voor de brexit.

Het Britse parlement heeft dus het initiatief naar zich toegetrokken om te stemmen over alternatieve brexit-voorstellen. Een meerderheid van 329-302 stemde voor een amendement dat het Lagerhuis meer invloed geeft op hoe het nu verder gaat als May’s brexit-deal het deze week niet gaat halen.

Het gaat om een niet-bindende stemming over die alternatieven – zelfs wanneer er een meerderheid voor een voorstel is in het parlement, dan is de regering er niet toe gebonden om die te volgen. Maar desalniettemin zal de politieke druk om de uitslag uit te voeren voor May wel hoog zijn.

Plan B

Het amendement werd twee weken geleden ook ingediend en toen werd het nog met twee stemmen verschil verworpen. Het Lagerhuis krijgt nu in de praktijk de mogelijkheid om plan B te gaan bepalen. Waarschijnlijk gaat het morgen al stemmen over alternatieve opties.

Dat kan gaan over een nieuw referendum of over een zachtere brexit, zoals de status van Noorwegen, dat geen lid is van de Europese Unie maar wel nauwe banden heeft met de unie. Of het kan gaan over een no-deal-brexit.

May heeft van de Europese Unie tot en met vrijdag de tijd gekregen haar deal alsnog door het parlement te loodsen. Als dat zou lukken krijgt ze uitstel voor de brexit tot 22 mei. Als dat weer mislukt heeft May volgens de afspraken tot 12 april de tijd om te bepalen of de Britten gaan voor uitstel of meteen voor een no-deal-brexit.

Boodschap

Aanvankelijk zou May haar deal morgen voorleggen aan het Lagerhuis, maar eerder op de dag liet ze weten daarvan af te zien omdat er nog te weinig steun voor is. Mogelijk kiest ze nu voor donderdag. Dan zou ze de uitkomsten als extra drukmiddel kunnen gebruiken tegen de brexit-hardliners met de boodschap “steun mijn deal, anders gaan we een kant op die jullie niet willen”.

De Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), cruciaal voor May om een meerderheid achter haar plan te krijgen, liet zondag nog eens duidelijk weten niet op het punt te staan om voor te gaan stemmen.

Gesponsorde artikelen