Theresa May noemt nieuw referendum over brexit een “verraad aan de democratie”

Theresa May noemt nieuw referendum over brexit een “verraad aan de democratie”

Het beloven nog harde onderhandelingen te worden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de brexit. Het plan dat nu op tafel ligt vanuit de regering van Theresa May lijkt niemand echt tevreden te stellen, maar toch is de Britse premier naar eigen zeggen niet van plan toe te geven.

“Ik zal mij niet laten forceren om compromissen te aanvaarden op het Chequers-plan die niet in het belang zijn van ons land”, zegt May vandaag in The Sunday Telegraph. “Daarnaast zal ik ook niet toegeven aan mensen die het debat over een tweede referendum willen heropenen.”

Volgens de eerste minister had het Britse volk tijdens het referendum in 2016 voor het eerst het idee dat er naar hen geluisterd werd. “Dan toch nog eens de vraag opnieuw te stellen is een zwaar verraad aan onze democratie”, meent May dan ook.

Referendum over brexit-deal

Nochtans willen de voorstanders van een nieuw referendum niet dezelfde vraag stellen als in 2016. Zij vragen met de hashtag #FinalSay willen zij de kans krijgen om aan te geven of ze akkoord gaan met de uiteindelijk brexit-deal die de regering weet af te sluiten met de Europese Unie.

Die kritiek hadden ze trouwens ook al tijdens het eerste referendum. Daar was toen enkel de keuze tussen ‘leave’ en ‘stay’ zonder nuance over een harde of softe brexit.

Softe brexit

Dan zo’n deal is overigens nog lang geen sprake. Het kabinet van Theresa May kwam halverwege juli tot een voorstel, het zogenaamde Chequers-plan, dat het zal voorleggen aan de EU. Dit plan kan gezien worden als een softe brexit omdat het de UK nog altijd op veel vlakken bindt aan de Europese Unie.

Er kwam dan ook direct veel kritiek van hardliners uit het leave-kamp en meerdere ministers verlieten het kabinet van May uit protest. Daarbij zaten ook grote namen zoals de minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, en de minister van Brexit, David Davis.

‘No deal’-brexit

Daarnaast is de kans heel klein dat de EU het Chequers-plan gaat aanvaarden. De Britten proberen namelijk nog steeds om allerlei toegevingen te krijgen, en van de voordelen van de EU te profiteren, zonder de nadelen erbij te moeten nemen.

Zowel de Franse president Emmanuel Macron als Michel Barnier, EU-hoofdonderhandelaar voor de brexit, zijn niet onverdeeld fan van het voorstel van May. Die laatste lijkt echter niet van plan om de onderhandelingen het het Verenigd Koninkrijk nog lang te willen laten aanslepen. En zo wordt het scenario van een ‘no deal’-brexit weer iets dichter.

Gesponsorde artikelen