‘Thirteen Lives’, een film over de reddingsactie van een Thaise voetbalploeg uit een ondergelopen grot, krijgt eerste trailer

Amazon Prime Video heeft een eerste trailer gelost van de veelbelovende film Thirteen Lives. Die vertelt het waargebeurde verhaal uit 2018 van een Thaise voetbalploeg die verrast werd door hevige regelval en zo vast kwam te zitten in een grot. De reddingsactie van de jonge spelertjes en hun trainer duurde uiteindelijk 18 dagen en hield heel de wereld in de ban.

Op 23 juni 2018 verdween een 25-jarige assistant-coach met twaalf spelers tussen de 11 en 16 jaar van de lokale Thaise voetbalploeg Wild Boars. De groep was op de grens van Thailand met Myanmar in een grot in het complex Tham Luang Nang Non gegaan. Daar werden ze echter verrast door plotse regenval waardoor ze steeds dieper in de grot moesten gaan om aan het binnenstromende water te ontkomen.

Reddingsactie

Toen de verdwijning van de jonge voetballertjes opgemerkt werd, begon een gigantische zoekactie die al snel de aandacht van heel de wereld trok. Uiteindelijk zou het maar liefst 18 dagen duren voor iedereen uit de grot bevrijd kon worden. Aan de reddingsactie hielpen in totaal 10.000 mensen mee, waaronder meer dan 100 duikers. Een van hen – Saman Kunan – zou om het leven komen tijdens een reddingspoging, een andere duiker – Beirut Pakbara – stierf een jaar laten aan de gevolgen van een bloedinfectie die hij in de grot had opgelopen.

Kort na de dramatische feiten vochten filmstudio’s en streamingdiensten om de rechten van dit fascinerende verhaal. Dit leverde in 2021 de documentaire The Rescue op van National Geographic. Daarin wordt de focus gelegd op de duikers. Met de voetballertjes zelf mochten de Oscarwinnende documentairemakers Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin namelijk niet spreken. Hun rechten waren eerder al verkocht aan Netflix, dat ook werkt aan een documentaire.

Amazon Prime Video

De film Thirteen Lives is dan weer van de hand van MGM, de filmstudio die recent is opgekocht door Amazon. Daardoor zal de film maar in een beperkt aantal cinema’s uitkomen op 29 juli. Vanaf 5 augustus is Thirteen Lives te streamen via Prime Video. De verwachtingen zijn alvast hoog, want begin dit jaar behaalde de film bij een testpubliek van MGM de hoogste score ooit.

Thirteen Lives kan dan ook een indrukwekkende cast en crew voorleggen. Zo is Row Howard (Apollo 13, A Beautiful Mind, The Da Vinci Code) regisseur van dienst. Het scenario is dan weer van de hand van William Nicholson (Shadowlands, Gladiator, Les Misérables). De cast bestaat onder andere uit Viggo Mortensen, Colin Farrell, Joel Edgerton

Bekijk hier de trailer van Thirteen Lives:

Thirteen Lives is vanaf 5 augustus 2022 te zien via Amazon Prime Video.

Meer
Lees meer...