Thom Yorke van Radiohead verdiende meer dan 20 miljoen door downloads op BitTorrent in amper drie maanden

Thom Yorke van Radiohead verdiende meer dan 20 miljoen door downloads op BitTorrent in amper drie maanden

Thom Yorke van Radiohead heeft sinds eind september al meer dan 20 miljoen verdiend aan zijn soloplaat Tomorrow’s Modern Boxes. En hij deed dat op BitTorrent. Zijn “bundle” is al 4,4 miljoen keer gedownload daar, à rato van zes dollar per stuk. Yorke krijgt 90 procent van dat bedrag. Niet slecht voor een “experimentje”.

In 2013 lanceerde BitTorrent “Bundles”, waardoor artiesten gratis downloads kunnen koppelen aan betalende. In het geval van Tomorrow’s Modern Boxes konden BitTorrent-gebruikers gratis de single A Brain in a Bottle en de daarbij horende video downloaden. Als ze vijf euro betaalden, konden ze de zeven ander songs van het album downloaden. 

90 procent

En dat deden dus blijkbaar immens veel mensen. 4,4 miljoen sinds de release eind september. Yorke mag 90 procent van de opbrengst houden, want dat is de deal die BitTorrent maakt met artiesten die bundles aanbieden. Het is een pak meer dan de meeste downloadsites zoals iTunes, dat minstens 30 procent “pakt”. 

Experiment

Yorke kondigde bij de release aan dat zijn beslissing om de plaat alleen via een Bundle op BitTorrent uit te brengen een “experiment” was. “Als het lukt, dan zou dit wel eens een goeie manier kunnen zijn om artiesten controle te geven over wat er met hun werk gebeurd op het internet, rechtstreeks, zonder dat daar ander partijen aan te pas komen.”

BitTorrent (van het Engels torrent, dat stortvloed betekent) is een systeem om peer-to-peer gegevens uit te wisselen, dat gebruikmaakt van een centrale locatie (de tracker) die de downloads coördineert maar zelf geen bestanden levert. Het downloaden gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden. Naar schatting 250 miljoen mensen gebruiken het.

Gesponsorde artikelen