Thomas Cook failliet, 600.000 reizigers gestrand

Thomas Cook
GettyImages

De Britse reisorganisatie Thomas Cook heeft met onmiddellijke ingang alle activiteiten stopgezet. Gisteren probeerde het in een crisisvergadering nog 200 miljoen pond te krijgen van de Britse overheid, maar dat lukte niet. Enkele maanden geleden kreeg Thomas Cook wel een reddingsplan van meer 900 miljoen pond van de Britse overheid, maar dat bleek onvoldoende.

Thomas Cook is failliet, dat heeft de operator zelf aangekondigd. De Britse overheid kwam niet met 200 miljoen pond over de balk, waardoor er geen andere optie meer was. Maar dit faillissement heeft gevolgen voor heel wat reizigers.

Repatriëring

Op dit moment zijn er namelijk 600.000 mensen op reis met Thomas Cook, waaronder 10.000 Belgen. Deze moeten nu gerepatrieerd worden. Daarvoor vertrokken er gisteren al lege vliegtuigen naar verschillende vakantiebestemmingen. Belgische reizigers worden verzekerd door het Garantiefonds Reizen en zullen dus niet zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Het Garantiefonds Reizen verzekert namelijk iedereen die met een pakketreis, dus vliegtickets en overnachtingen via Thomas Cook (of Neckermann, dat ook onder Thomas Cook valt), op reis is. Maar ook wie al een reis geboekt heeft, kan op twee oren slapen. Dankzij het Garantiefonds Reizen zal reis alsnog doorgaan of krijgen ze een volledige terugbetaling. Dit omdat hotels en luchtvaartmaatschappijen nu kunnen aankloppen bij het fonds. De volledige repatriëring kan tot twee weren duren en zal in totaal enkele miljarden ponden kosten.

600 werknemers

Thomas Cook
GettyImages

Wereldwijd telt Thomas Cook 22.000 werknemers, waarvan er 600 gevestigd zijn in België. “We doen er alles aan om onze medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden in deze moeilijke tijden en staan in contact met de sociale partners”, laat Thomas Cook daarover weten.

Tot 2017 had Thomas Cook ook een eigen luchtvaartmaatschappij in ons land. Maar die werd overgenomen door Brussels Airlines, dat verantwoordelijk is voor 80 procent van de vluchten geboekt met Thomas Cook.

Gegijzeld op hotel

De onzekerheid rond een nieuwe financiële injectie, zorgde ervoor dat een aantal Britse toeristen een lange tijd gegijzeld werden in hun hotel in Tunesië. Hoteluitbaters vroegen daar aan vertrekkende gasten om extra kosten (tot 2.000 euro) te betalen, deden ze dat niet dan mochten ze de deur niet uit.

De hoteleigenaars vreesden namelijk dat ze hun geld niet zouden zien bij een faillissement van Thomas Cook. Dankzij het Garantiefonds Reizen zal dat dus geen probleem worden.

Gesponsorde artikelen