Thomas Cook stopt verkoop van tickets naar dierparken met orkashows: in praktijk maar twee parken

Thomas Cook stopt verkoop van tickets naar dierparken met orkashows: in praktijk maar twee parken

Thomas Cook zet de verkoop stil van tripjes naar dierenparken met orka’s. Dat doet de reisorganisatie omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat orka’s er in gevangenschap op achteruit gaan en dat ze er zelfs agressief van kunnen worden.

Thomas Cook besloot om niet langer tickets te verkopen voor dierenparken met orka’s nadat ze door dierenrechtenorganisaties en enkele klanten op de vingers getikt werden.

“We hebben contact gehad met specialisten op het gebied van dierenwelzijn”, schrijft Peter Fankhauser, bestuursvoorzitter van Thomas Cook Group, in een officiële blog. “En we hebben geluisterd naar hun wetenschappelijk bewijs.”

Amper twee parken

Ook de klanten werden bevraagd. “Meer dan 90 procent van hen vindt dat hun reisbedrijf dierenrechten serieus moet nemen. Ik kan niet toestaan dat we die mening negeren”, stelt Fankhauser.

Een mooi gebaar van Thomas Cook, maar in de praktijk betekent dit dat er eigenlijk maar twee dierenparken geschrapt worden uit de uitgebreide catalogus van Thomas Cook: Loro Parque op Tenerife en SeaWorld in Florida.

Bovendien stopt Thomas Cook niet meteen met de ticketverkoop, maar pas in de zomer van 2019. “Zo kunnen we met de twee bedrijven samenwerken om onze uittrede voor te bereiden”, zegt Fankhauser.

istock

Netflix-documentaire

Sinds 2013 is er steeds meer kritiek op het gevangen houden van orka’s en hun welzijn. In dat jaar kwam de Netflix-documentaire Blackfish uit, waarin gesteld werd dat de reusachtige zeezoogdieren in gevangenschap gevaarlijk agressief worden, soms met dodelijke gevolgen.

Na de release van Blackfish waren er steeds meer protesten tegen orka’s in pretparken.

Anderhalf jaar geleden nog goedgekeurd

Thomas Cook begon zo’n anderhalf jaar geleden de 49 dierenparken, waarmee ze samenwerken, door te lichten. Achteraf bleek maar liefst 29 van die parken niet te voldoen aan de dierenwelzijnsnormen van ABTA. Dat is een belangrijke overkoepelende, Britse vereniging van reisorganisaties. Thomas Cook legde eerder al de verkoop stil van tickets voor die parken. Seaworld en Loro Parque kwamen toen wél door de test, maar nu worden ze dus alsnog geschrapt.

Geen impact

Toch zal deze drastische beslissing van de internationale reisorganisatie geen invloed hebben op de parken zelf. De reactie van Seaworld aan de BBC: “We fokken al geen orka’s meer, maar de dieren die we hebben zullen nog voor vele jaren met ons en onze bezoekers zijn.”

Gesponsorde artikelen