Left Right
scrollTop top

‘Thuis’ onder vuur na racistisch mopje tegenover Aziaten


Thuis
© VRT

De Vlaamse soap Thuis ligt onder vuur na een ‘mopje’ over de afhaalchinees. Daarbij ging het om een stereotiepe verwijzing naar Aziaten waarop de actrice met Aziatische roots Joey Kwan al reageerde via Instagram.

Tegenwoordig is er wereldwijd een toename te zien in racisme tegenover Aziaten. In de Verenigde Staten kwam het daarbij al tot fysieke incidenten en recent werd de Koreaanse boysband BTS het slachtoffer van racistische opmerkingen door een Duitse radiopresentator.

“Flietjes”

In het bewuste fragment uit Thuis vraagt Peter (Geert Hunaerts) aan Femke (Vanya Wellens) of ze frietjes gaan halen bij de afhaalchinees. “Flietjes“, grapt Femke vervolgens en ook Peter lacht mee. Het lijkt misschien een onschuldig mopje, maar voor mensen van Aziatische origine is dit absoluut niet om mee te lachen.

Zo reageerde #LikeMe-actrice Joey Kwan op Instagram op de beelden. Joey is zelf van Maleisisch-Hongkongse afkomst en kon niet lachen met de mop van de schrijvers van Thuis. “Ik wil deze video richten aan alle schrijvers in België en dan specifiek aan de schrijvers van de soapserie Thuis“, begint Joey. Vervolgens toont ze het fragment. “Wanneer is het oké om te lachen met een accent en wanneer niet?”, vraagt Joey zich luidop af. Daarbij verwijst Joey naar andere fragmenten waarbij er gespot wordt met het accent van Aziaten. Zo is er het programma Ushi & Dushi uit 2011 waarin de blanke Wendy van Dijk zich voordoet als de Japanse Dushi. Joey verwijst in haar video ook naar de foto’s van de klas uit Waregem die vorig jaar viraal ging nadat ze zich verkleden als Chinezen naar aanleiding van het coronavirus.

Racisme

Joey haalt ook een positief voorbeeld aan. Daarbij verwijst ze naar de actrice Constance Wu. Die heeft eigenlijk geen accent, maar spreekt in de reeks Fresh Off the Boat wel met een accent. In die reeks speelt ze de rol van Jessica Huang die naar de VS verhuisde en daardoor spreekt met een accent. Dat accent dient dus niet om te spotten, maar om het personage realistischers te maken. Niets mis mee, zo vind Joey.

Dat Femke in Thuis, een blanke vrouw, met een ‘Aziatisch accent’ spreekt, is dan weer wel een probleem. “Dit soort humor is onacceptabel en kan niet in de tijdsgeest van 2021 omdat het nadelig is voor een specifieke etnische groep. En daarbovenop heeft die specifieke etnische groep al een lagere socio-economische klasse vanwege hun achtergrond. Wanneer schrijvers lachen met ‘flietjes‘ dan doet dat mijn bloed koken. Mijn ouders hebben namelijk ook een afhaalrestaurant gehad, waar ik zelf ook veertien jaar in heb gewerkt en de haatmisdrijven die mijn vader en de rest van mijn gezin heeft moeten ondergaan, ben ik niet vergeten.”

“U lacht met het feit dat wij ons best doen om een taal te leren die niet de onze is. Het uiteindelijk doel van die taal te leren, is om te verstaan hoe wij in jullie Eurocentrische perspectief hier niet thuishoren. ‘Het was maar een grapje.’ Ik lach niet.” Ze verwijst ook naar de toename van racisme tegenover Aziaten na de uitbraak van de coronapandemie. Maar ze voegt daar wel aan toe dat deze retoriek al eerder aanwezig was. Daarbij toont ze foto’s van mensen die hun ogen uitrekken of Aziaten meteen “PingPing” of “ChingChang” noemen. “En dit soort grapjes maak het niet beter. Of ja, grapjes. Het is wat je het kan noemen.”

Reactie VRT

Ondertussen kwam er ook al een reactie van Thuis. De serie deelde een statement op Instagram. “Merci Joey, voor jouw vurige betoog om ons te wijzen op onze pijnlijke misser. We’ll do better in the future! We versterkten een negatief stereotype. We dachten dat we lachten met een uitspraak, maar we lachten blijkbaar onbedoeld met zoveel meer. We willen dat iedereen zich Thuis kan voelen bij ons.”

Woordvoerder van de VRT, Hans Van Goethem, lichtte het incident verder toe bij HLN. “Dat grapje gebeurde tijdens de opnames en is uiteindelijk door de mazen van het net geglipt. We vinden dit dan ook pijnlijk. Ons beleid is dat we op die zaken letten en dat liep dus fout. We leren eruit en vermijden zo’n stereotypen. Het diversiteitsteam gaat ook contact opnemen met Joey om dit uit te praten. We appreciëren het dat Joey dit op een gefundeerde manier heeft uitgesproken, want we beseffen dat dit enorm pijnlijk is voor haar en voor veel andere mensen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  132.924.873
 • Aantal
  doden
  2.885.082
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  922.487
 • Aantal
  doden
  23.428