‘Thuis’: zo gaat het eraan toe op de set in tijden van corona

Thuis Set
VRT

De opnames van de populaire soap Thuis op Eén zijn begin deze maand hervat na een onderbreking door de uitbraak van het coronavirus. Om de veiligheid van de acteurs te garanderen, gaat dat er wel anders aan toe dan voor de coronavirus. Om je een idee te geven hoe er gewerkt wordt, deelden de makers enkele beelden van op de set.

Toen het nieuwe coronavirus toesloeg in ons land bleek ook al snel dat de Eén-soap Thuis niet ontkwam aan de gevolgen daarvan. De makers zagen zich genoodzaakt om de opnames stil te leggen halverwege maart. Daardoor kregen we op 24 april al, vroeger dan gepland, de spannende seizoensfinale. Het was rond die periode ook dat de VRT liet weten dat nieuwe afleveringen ten vroegste na de zomer zullen uitgezonden worden.

Na een succesvolle proefopname besliste de VRT eind mei dan toch dat het mogelijk was om de opnames snel te hervatten. Dat gebeurde ook op 8 juni.

Aangepaste cameralenzen

Simonne-en-Tom-corona-set-thuis
Boven: zoveel afstand is er tussen Simonne en Tom op de site. Onder: zo ziet dat eruit op beeld – Bron: VRT

Die opnames gebeuren door de coronamaatregelen wel met de nodige afstand. Zo blijft alles veilig voor de acteurs en kunnen ze blijven aan social distancing doen.

De ploeg achter Thuis zorgt er echter voor dat je daar op het scherm zo weinig mogelijk van merkt. Met aangepaste cameralenzen doet de ploeg het lijken alsof de acteurs dichter bij elkaar staan dan in werkelijkheid het geval is. Hier kan je zien hoe dat eruit ziet tijdens een gesprek tussen Simonne en Tom.

Statief en montage

Ook op de set van Bar Madam moest de crew van Thuis creatief zijn. In plaats van twee acteurs tegenover elkaar te zetten aan een tafeltje nemen de acteurs daar om de beurten plaats. Acteren doen ze daar dan tegen een statief. Zo kunnen de personages toch naar voren leunen, dichter naar elkaar toe, zonder dat de afstandsregel in het gedrang komt.

In de montage worden beide beelden dan naast elkaar geplakt zodat je als kijker het idee hebt dat de acteurs echt tegenover elkaar zaten. Hieronder zie je hoe dat eruit ziet bij Tom en An.

An en Tom Thuis set statief
Boven: An en Tom acteren met een statief tegenover hen. Onder: op beeld lijkt het alsof ze tegenover elkaar zitten – Bron: VRT

Videobellen

Tot slot moest er ook een oplossing gezocht worden voor de oudere acteurs zoals Leah Thys (Marianne) en Walter Moeremans (Leo) die tot de risicogroep behoren. Zij zullen de komende tijd niet naar de set van Thuis komen.

Om hen toch te laten hun rol spelen, is er een virtuele oplossing gezocht. Zo zal Marianne contact houden met haar zoon Tom door te videobellen.

Tom Marianne Thuis set videobellen
Oudere acteurs zoals Marianne zullen tijdelijk alleen virtueel te zien zijn – Bron: Thuis

Gesponsorde artikelen