Thy Art Is Murder op Alcatraz 2019 over deathcore, Australië en hun nieuwe plaat

Niet toevallig kondigde Alcatraz op dezelfde dag van het Poolse Decapitated ook het Austalische Thy Art Is Murder aan. De twee bands hebben wel wat zaken gemeen. Trokken ze in 2017 nog als pakket door de VS, ook muzikaal kunnen beide bands door dezelfde deur. Wij spraken met één van de grootste deathcore bands vlak voor hun show op Alcatraz.

Klaar voor vanavond? Wat doen jullie meestal voor een optreden?

Thy Art Is Murder: “Iedereen doet zijn eigen ding: sporten, koffie drinken of whisky drinken. Sommigen kruipen graag het podium op met vloeibaar zelfvertrouwen.”

Nieuw album

Jullie hebben pas een nieuwe plaat, ‘Human Target’, uitgebracht. Zit er een concept achter het album?

“De title track gaat over de illegale orgaanhandel en de zwarte markt daarrond. We snijden verschillende onderwerpen aan op de plaat, maar het feit dat iedereen gebruikt en gemanipuleerd wordt door de elite en de overheid is de rode draad. Niemand is veilig.”

Hoe zijn de reacties tot nu toe?

“Positief, in Duitsland en Australië staan we zelfs in de hitlijsten. Je kan natuurlijk niet iedereen plezier doen, maar de meeste reacties zijn positief. Ook in een live-setting wordt er positief gereageerd op de nieuwe songs.”

Producer als goeroe

Hoe ziet jullie schrijfproces eruit?

“We beginnen met de drummachine op de achtergrond basisstructuren voor songs uit te werken. We rijgen riffs aan elkaar, maar die moeten nog niet perfect zijn. Dat is pas voor in de studio. Onze producer Will Putney raadt ons aan welke songs we moeten houden en welke we moeten schrappen. We hebben meestal rond de twintig nummers en daar blijven er twaalf à dertien van over. Will Putney geeft goede raad, we hebben al vier platen samen gemaakt. Zijn eigen band is Fit for an Autopsy en hij werkte al samen met onder andere After the Burial, Vein en Bodycount.”

Nieuwe drummer

Jullie hebben een nieuwe drummer, Jesse Beahler. Heeft dat de band veranderd?

“Jesse speelt nu al enkele jaren bij ons, hij viel eerder al in voor onze vorige drummer. De band is wel een klein beetje veranderd sinds hij erbij is. Vorig jaar brachten een Split uit met Fit for an Autopsy en The Acacia Strain, en Jesse speelde toen de drums in. Hij heeft een andere stijl dan onze vorige drummer. Hij heeft daardoor zeker het geluid van de laatste plaat beïnvloed.”

“Rare neefje van Parkway Drive”

Jullie doen dit nu al meer dan tien jaar. Is touren hard veranderd door de jaren heen?

“Het is een stuk comfortabeler geworden nu we wat ouder zijn. We kunnen met grotere bands touren, zoals Parkway Drive en spelen coole shows met een groot publiek.”

Jullie worden soms vergeleken met Parkway Drive, Meshuggah en Behemoth. Akkoord?

“Ja, zeker Behemoth was een belangrijke invloed voor ons. Wij noemen ons trouwens maar al te graag de rare neefjes van Parkway Drive, een beetje gestoord in het hoofd. Maar ze zijn heel vriendelijk tegen ons en nemen ons altijd mee op tour.”

De stempel deathcore

Zouden jullie jezelf bestempelen als deathcore?

“Ik (gitarist Sean Delander, red.) wel, maar de rest van de band niet. Ik vind het grappig dat mensen kwaad worden van die tag, maar er zitten zeker elementen van deathcore in onze muziek. Sinds we begonnen zijn, hebben we natuurlijk wel aan ons geluid gewerkt, waardoor we tegenwoordig écht een eigen sound hebben.”

“Het is geen generische 2006 Myspace deathcore. Ik hoor dat graag, maar dat is het niet meer. We spelen moderne extreme metal.”

Australische scene

Hoe is de Australische metalscene?

“Heel goed, we hebben veel coole bands, maar er wonen natuurlijk niet zoveel mensen in Australië. We hebben goede concerten, maar er zijn maar een stuk of vijf steden waar je een grotere show kan spelen. Op één weekend kan je een volledige Australische tour spelen. Maar we hebben veel goede bands. Onze vrienden van Disentomb en Northlane hebben pas een nieuwe plaat uitgebracht, Polaris doet het ook heel goed, net als Parkway Drive. De Australische metalscene is best hecht, ook al hebben de bands uiteenlopende stijlen. Het is klein, maar iedereen kent elkaar en is vrienden.”

Touren met Cannibal Corpse

Sta je het liefst op festivals of in clubs?

“Festivals. Alles is goed georganiseerd en je hebt zelfs de kans om eens een pint te drinken met één van je helden. Die hele ervaring is geweldig. In Australië leeft die festivalcultuur veel minder, zeker op vlak van metal of rock. De organisatoren van het Britse festival Download willen een Australische versie van Download organiseren, hopelijk komt die er ook. Ik sta graag in clubs, maar ik kijk altijd uit naar de zomerfestivals in Europa.”

Wie wil je zelf graag zien op het festival?

“Napalm Death.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“In oktober gaan we op een Amerikaanse tour met Cannibal Corpse en begin volgend jaar komen we terug naar Europa. We gaan binnenkort ook aan nieuwe muziek sleutelen.”