Thyssen, De Gucht of Reynders, wie wordt de nieuwe Belgische eurocommissaris?

Thyssen, De Gucht of Reynders, wie wordt de nieuwe Belgische eurocommissaris?

In principe moet België pas tegen het einde van de zomer de naam van ‘onze’ Europees commissaris doorgeven. Alleen: Jean-Claude Juncker, de nieuwe baas van de Commissie gaat snel. En hij wil namen van België. Grote kanshebber is Marianne Thyssen (CD&V), maar ook de namen van (opnieuw) Karel De Gucht (Open Vld), Didier Reynders (MR) en zelfs Joëlle Milquet (cdH) circuleren.

Europa installeert nieuwe leiders. Dat is een wedstrijd in etappes: eerst moet de toppost van Commissievoorzitter ingevuld worden. Dat is ondertussen gebeurd: Jean-Clauder Juncker werd, tegen de zin van de Britten, de nieuwe baas van de Commissie. 

In een volgende fase worden alle posten verdeeld. Dat is een complex spel van verhoudingen binnen Europa. Om te beginnen is er een coalitie nodig in het Europees parlement. Daarvoor sloot Juncker een deal tussen zijn eigen EVP, de christendemocraten en de Europese socialisten. Maar zelfs die twee grote families hebben niet genoeg zetels om een echt stabiele coalitie te vormen. In het Europees parlement stemmen de leden nogal vaak niet volgens hun fractie, omdat ze bijvoorbeeld hun regionale belangen laten spelen. En dus is ook de ALDE-fractie van Guy Verhofstadt mee in bad gesprongen.

In functie van die drie fracties worden de portefeuilles dus verdeeld. Vorige keer hadden de liberalen erg goed onderhandeld en kregen onder meer Olli Rehn en Karel De Gucht topfuncties. Deze keer zullen de liberalen heel wat minder krijgen. 

Frankrijk wil de portefeuille van De Gucht

Daarnaast speelt het spel van de landen: de grote lidstaten willen de zwaarste portefeuilles. Zo aast Frankrijk op de post die De Gucht nu bezet: handel. Er zit immers een gigantisch handelsakkoord met de Verenigde Staten in de pijplijn en de Fransen willen daar absoluut hun zeg over hebben. En in Europese kringen is dat geen slecht idee. “Als je de Fransen meehebt omdat ze hun eigen commissaris niet gaan afvallen, heb je al heel veel”, zegt een insider. 

Wat ook speelt: de genderbalans. Europa maakt een groot strijdpunt van de man-vrouwgelijkheid, maar vult de topposities pijnlijk ongelijk in. Juncker moet dus op zoek naar de juiste verhouding tussen de partijen, de juiste portefeuilles voor de juiste landen, maar vooral naar vrouwen. 

Pas dan is het aan de lidstaten. Die zijn volkomen vrij om hun eigen kandidaat te selecteren en die naam aan Juncker door te geven. Wie de Belgische kandidaten zijn, is niet echt duidelijk. Want transparant verloopt de procedure niet. Groen vroeg een hoorzitting in de Kamer met de mogelijke kandidaten, maar kreeg die niet.

epa

Thyssen of toch opnieuw De Gucht? 

Want de enige openlijke kandidaat op dit moment is Karel De Gucht. De man uit Berlare wil zichzelf doodgraag opvolgen en speelt één stevig argument uit: continuïteit. Hij heeft de afgelopen jaren de uiterst moeilijke onderhandelingen met de VS geleid en wil dat werk afmaken. Alleen, de post van Handel is heel zwaar, het valt nog te bezien of België die in de wacht zal slepen. En bij Open Vld, zijn eigen partij, valt te horen “dat ze best ook kunnen leven met een vrouw, want dat zou een sterk signaal zijn”. Lees: De Gucht heeft niet echt de volle steun van zijn Open Vld. 

Gedoodverfde winnaar is Marianne Thyssen. De CD&V-topvrouw heeft een indrukwekkend Europees palmares, iets wat vriend en vijand erkent. Bovendien is ze een vrouw, dus het zou Juncker wel erg handig uitkomen mocht België haar sturen. Alleen, staat ze zelf te springen voor die job? En wil haar partij, die federaal toch niet zo zwaar weegt, duur betalen voor de post? Want een Europees commissaris, dat telt natuurlijk mee in de verdeling van de federale ministerposten. CD&V krijgt dan federaal een minister minder. Puur op basis van de federale krachtverhoudingen zou het logisch zijn dat N-VA de Europees Commissaris levert. Alleen is het de vraag of de partij daar enige ambitie voor heeft.

Franstaligen in de race: Reynders, Milquet, zelfs Di Rupo

Wat wel zeker is: aan Franstalige kant zijn er een aantal dark horses. Want Europa biedt natuurlijk een mooie exit voor wie voelt dat het met zijn of haar carrière in België alleen maar slechter kan. Elio Di Rupo (PS) was zelf kandidaat, maar een premier in lopende zaken kan moeilijk vertrekken. Didier Reynders (MR) wil graag weg, net als Joëlle Milquet (cdH). Beiden staan in de schaduw van hun partijleiders, respectievelijk Charles Michel (MR) en Benoît Lutgen (cdH). 

De regering in lopende zaken, die in feite geen enkele politieke beslissing mag nemen, moet nu binnenkort aan Juncker een naam doorgeven. Volgens De Standaard vraagt Juncker, eerder ongebruikelijk, meerdere namen. Dan kan hij wat puzzelen, en hoeft de regering niet echt te kiezen. Afwachten wat het wordt. Want voor geen van de vier kandidaten is het zeker dat hun partij straks ook in de federale regering zit. 

Overigens kan de nieuwe federale regering straks perfect haar eurocommissaris vervangen, als ze dat zou willen. Al wat daarvoor nodig is, is een akkoord dat de commissaris die België nu installeert een document tekent dat hij of zij opkrast als België een vervanging wil doen. 

Gesponsorde artikelen