‘Tidying up with Marie Kondo’: waarom wij fan zijn van de Japanse opruimgoeroe

‘Tidying up with Marie Kondo’: waarom wij fan zijn van de Japanse opruimgoeroe

Netflix dropte op 1 januari ‘Tidying up with Marie Kondo’ op onze schermen. En dat programma heeft in heel wat huishoudens voor een revolutie gezorgd: Marie Kondo, die bekend staat voor de KonMari-methode, leert ons en masse vouwen, opbergen en weggooien. Maar waar zit de magie? 

Tidying up with Marie Kondo is niet de spannendste tv. En toch, sinds Netlfix de show op 1 januari in zijn assortiment dropte, kijkt heel de wereld hoe Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe, Amerikaanse gezinnen hun huis leert opruimen. Geen overspelige koppels, geen stapels rommel à la Hoarders, maar gewoon veel prullen, zoals wij ze allemaal staan hebben.

De KonMari-methode

Iedereen die al langer dan tien minuten gespendeerd heeft aan een methode om z’n huis ordelijk te krijgen, kent Marie Kondo. Kondo is wellicht één van de meest populaire minimalistische opruimhypes. Verder Googlen? Haar systeem heet, clever hoor, de KonMari-methode, en die methode bestaat uit vijf stappen.

Om het volledige systeem achter Marie Kondo’s opruimwoede te snappen, kunnen we je alleen maar aanraden om het dunne boekje dat Kondo schreef, The Life-Changing Magic of Tidying Up, (Opgeruimd!) te lezen. Je krijgt er, hoe kan het ook anders, een opgeruimd gevoel van en het is een uitdaging om niet meteen je kasten in te duiken.

Kijk hier naar de trailer van Tidying Up with Marie Kondo.

Zo fijn mogelijke spullen

De vijf stappen die ze in haar boek (en de opvolger: Spark Joy) beschrijft, voert Marie Kondo uit met de gezinnen in Tidying up with Marie Kondo. Het leukste is wellicht ook het saaiste: er zijn geen spectaculaire transformaties, geen diepte-interviews. En toch, er is iets geweldig bevredigend aan de manier waarop Marie en co. plooien.

Heel anders dan in veel make-overshows, velt Kondo geen oordeel. Als jij een uitgebreide kerstcollectie of twaalf kasten vol kleren wil houden, dan is dat jouw zaak. Dat is het uitzonderlijke aan haar methode: als het voor jou belangrijk is, dan is het dat ook voor Kondo. Geen systemen of uitdagingen dus, het is nooit het punt om zo weinig mogelijk spullen te hebben.

25 dingen die je moet doen voor je 25 wordt.

Vaak resulteert Kondo’s methode wel in hetzelfde: de duizenden baseballkaartjes worden er honderden, de kerstversiering wordt gedecimeerd. Maar Marie Kondo gaat niet Queer Eye-gewijs de kerstballen uit de handen van de lege nesters rukken, ze laat hen die beslissingen zelf nemen. Kondo laat haar pupillen dan ook regelmatig ettelijke weken alleen, zodra ze haar specifieke instructies gegeven heeft.

Tussendoor vouwt Kondo zelf eens een hemd op de KonMari-methode. Na enkele weken komt ze misschien langs, met een immens cadeau: een doos, bijvoorbeeld om doosjes in te steken. Maar geen Jani-taferelen: de zebrastrepen en de fluoroze leggings mogen allemaal blijven.

Vijf stappen van de KonMari-methode

De KonMari-methode bouwt religieus voort op dezelfde vijf stappen: het is dus vooral de emotionele bagage van de deelnemende families die plaats moet ruimen. Van een moeder die haar familie wat werk wil laten doen, tot een koppel dat een eenvoudig pensioen in een rommelig huis wil: dat verschilt. Maar het systeem, dat blijft hetzelfde.

In essentie bouw je op naar de emotionele momenten, je groeit dus in je opruimvaardigheden. Kondo begint met kleren, dan boeken, documenten, keuken en badkamerprullen en dan uiteindelijk sentimentele spullen. Die stapel je op, categorie per categorie, op één gigantische stapel en dan sorteer je.

Het contrast met andere minimalistische methodes, die vragen of je niet zonder dit item kan, start Kondo met het huis en de spullen te bedanken. Dat lijkt een beetje wollig, maar het neemt het schuldgevoel weg dat we allemaal onvermijdelijk krijgen als we aan een stapel kleren ter hoogte van een kantoorprinter staan.

Does it spark joy?

Vervolgens komt het cruciale punt: je neemt elk object vast en vraagt je af: word ik hier blij van (in het Engels, de iconische zin: does it spark joy?). Zo nee, gooi je het weg of recycleer je het. Zo ja, hou je het bij en zet je het in het zicht. Kondo heeft dan ook nog specifieke methodes om kleren te vouwen, spullen op te bergen en tentoon te stellen en dat leer je allemaal in deze heerlijk rustgevende tv.

Spannend? Nee. Maar uit de duizenden loyale volgers die Marie Kondo over de jaren heen heeft vergaard, kunnen we afleiden dat er toch iets aan Kondo’s simpele systeem moet werken. Een vraag die we ons meer moeten stellen: word ik hier blij van? Wij worden alvast erg blij van Tidying up With Marie Kondo. En dan nu die kleerkast tackelen.

Zin in een serie met iets meer plot? Probeer dan één van deze geweldige series op Netflix!

Gesponsorde artikelen