Tien redenen waarom België toch niet saai is

Tien redenen waarom België toch niet saai is

What’s not to love about Belgium? In maart zullen ze zelfs in Amerika weer even weten waar België ligt, wanneer president Barack Obama een bezoek zal brengen aan Brussel. En toch hebben maar weinig toeristen ons land op hun verlanglijstje staan. Onterecht, volgens Lonely Planet, want België is helemaal niet saai.

Of het dankzij het nieuws over Obama is of niet, deze week keek ik toch vreemd op toen ik al scrollend op mijn mobiel toestel plots een heel artikel over België zag verschijnen. In een reisgids dan nog. Aangezien het artikel in kwestie al van oktober dateert, zal het wel zuiver toeval zijn. Maar wanneer je in een klein land als België leeft, denk je alles al te hebben gezien en vraag je jezelf ook wel af waarom buitenlanders überhaupt naar hier op vakantie zouden komen. En toch bloedt het vaderlandse hart een beetje wanneer je de titel van het stuk leest: Tien redenen waarom België niet saai is. Niet saai dus, alsof ons land eerst een negatief imago moet afschudden voor het een artikel zou krijgen met de titel Tien redenen waarom je België moet bezoeken.

Natuurlijk staat het lijstje van Lonely Planet vol cliché’s, maar het bevat toch ook een aantal verrassingen. Oordeel mee of deze opsomming goede publiciteit is voor ons land.

1. Dubbele en driedubbele porties friet

“Where golden frites have been perfected”, zo wordt onze frietcultuur omschreven. Iedereen kent ze wel als ‘chips’ in Groot-Brittannië of gewoon als ‘french fries’. Maar voor echte friet moet je in België zijn. Perfect bij een portie mosselen of in een frietkot na een nachtje stappen. Als Belgen kunnen we beamen dat friet in het buitenland slechts zelden even lekker is als onze frietjes uit de frituur.

2. Beroemde mensen

Noem eens tien beroemde Belgen, is de uitdaging in Lonely Planet. In het lijstje dat op die vraag volgt: Audrey Hepburn, Jacques Brel, Adolphe Sax, Herge, Plastic Bertrand, René Magritte, Django Reinhardt, Jean-Claude Van Damme, George Simenon en natuurlijk Eddy Merckx. Andere beroemdheden zoals Jaques Rogge, Justine Henin, Kim Clijsters, Matthias Schoenaerts en Herman Van Rompuy… hebben dus nog wat werk.

3. Cartoon cultuur

Herge stond al in het lijstje met beroemde Belgen, omdat hij natuurlijk de geestelijke vader van Kuifje is. Maar er komen nog meer beroemde stripfiguren uit ons land. Denk maar aan Lucky Luke, Suske & Wiske, de smurfen,… België heeft een heus stripmuseum en zelfs kunst is geïnspireerd door strips. Wie nog nooit in het stripmuseum geweest is, moet dat trouwens beslist eens doen.

4. Kerstmarkten

De Middeleeuwse steden in België vormen het perfecte kader voor kerstmarkten. Natuurlijk zijn die er ook in andere West-Europese landen, maar in ons land vind je ze rond kerst bijna overal. Onze steden zien er inderdaad behoorlijk knap uit wanneer ze versierd zijn met kerst.

5. Art nouveau

Thinkstock

België is het centrum van deze kunststijl met toppers als Victor Horta, Paul Hankar en Henri van de Velde. Ook liefhebbers van architectuur zijn hier dus op de juiste plaats.

6. Beer bonanza

Het Bordeaux van het bier, is België volgens Lonely Planet. Ons land telt meer dan 125 brouwerijen en meer dan duizend bieren. Dat is enkel mogelijk dankzij de goede kwaliteit van het water, schrijft de reisgids. En België geniet een ideale mix van Germaanse en Latijnse culturen. En aangezien dat een hele taalkwestie met zich meebrengt, raadt de gids aan om de woordjes ‘proost’ en ‘santé’ goed te noteren.

7. Gent

De bewoners van Gent zullen tevreden zijn, want hun stad wordt expliciet vernoemd, en niet Brugge. Meer zelfs, Lonely Planet schrijft dat er in Gent meer te zien is dan in Brugge, meer zelfs dan in eender welke stad: van de Sint-Baafskathedraal naar het Gravensteen en het Dreupelkot op de Groentenmarkt. Je zou haast beginnen vermoeden dat een Gentenaar deze lijst voor Lonely Planet heeft samengesteld…

8. Mode in Antwerpen

Ook die andere trotse stad staat in de lijst, maar dan vooral voor de mode. Antwerpen staat zelfs in de top 50 van de modehoofdsteden in de wereld. De gids vernoemt enkele ontwerpers zoals Ann Demeulemeester en Dries Van Noten.

9. De kust

Lang is ze niet, maar toch staat onze kust in dit lijstje. Je hebt Koksijde, bekend voor garnalen, het stijlvolle Knokke, het pittige Oostende met nachtclubs en een casino, de vismarkt in Zeebrugge, en Blankenberge, “het Blackpool van België”. En natuurlijk is tegenwoordig ook De Panne de moeite waard, dankzij Plopsaland…

10. Magritte

Getty Images

De surrealistische schilder René Magritte is niet alleen een van de beroemdste Belgen, hij krijgt nog eens een aparte vermelding in de lijst. Hij heeft sinds 2009 een eigen museum in Brussel.

Tien dingen om trots op te zijn, maar dit lijstje is natuurlijk helemaal niet compleet…

Dit zijn ze nog vergeten:

Chocolade: haast iedere buitenlander neemt dit mee naar huis.
Getty Images

Het Atomium is onze Eiffeltoren of Big Ben. Geef toe: zowel bij daglicht als na zonsondergang ziet het er fantastisch en een beetje futuristisch uit.

En natuurlijk is er Manneken Pis. Hoe konden ze hem nu vergeten? Bijna iedere toerist wil met ons ventje op de foto.
Thinkstock
Waarom doen alsof Brugge niet de moeite waard is? Combineer de stad desnoods met Gent, ze liggen nog geen 50 kilometer van elkaar.

Ieper verdient dit jaar extra aandacht, want de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden is iets waar iedereen even stil hoort bij te staan. In Vlaamse velden, waar de klaprozen groeien…

De kust is leuk, maar dat zijn de Ardennen ook. Met een kajak op een rivier, wandelen, lekker eten, noem maar op.

Thinkstock

Spa is zelfs het oudste kuuroord van Europa.

En nog een voordeel dat toeristen in weinig andere landen tegenkomen. Belgen zullen je bijna altijd begrijpen. We kennen naast Nederlands en Frans ook bijna allemaal Engels en een vleugje Duits. Spaans is tegenwoordig eveneens populair, aangezien Belgen een uitstekende talenknobbel hebben.

Ken jij nog redenen waarom België de moeite waard is? Laat ze ons weten in een reactie hieronder. Potverdekke, it’s great to be a Belgian!

Gesponsorde artikelen