Tien vieze dingen die je eet zonder het te beseffen

Tien vieze dingen die je eet zonder het te beseffen

Wanneer je je even verdiept in wat we allemaal eten, val je van de ene verbazing in de andere. Het is opmerkelijk hoeveel dierlijke en chemische producten we binnenspelen zonder het beseffen, en nog opzienbarender is welke dat precies zijn. Een kleine greep uit de ingrediënten die we dagelijks op ons bord krijgen:

1. Luizen

Misschien wel het bekendste voorbeeld van ‘verborgen’ dierlijke producten in onze voeding is karmijn, ook bekend als carmine of E-120. De rode kleurstof, die gewonnen wordt uit gemalen Cochenilleluizen, vind je terug in aardbeienyoghurt en M&M’s maar ook in lippenstift.

Thinkstock

2. Nog meer luizen

Ook schellak komt van luizen, namelijk de lakschildluis de boomluis Laccifer lacca. Het is een type was dat niet alleen dient voor bijvoorbeeld de fabricatie van lakzegels, maar ook om de buitenkant van fruit of snoep te laten blinken. Op de verpakking staat dan niet ‘luizenlak’ maar gewoon E904.

Thinkstock

3. Gelatine 

In zacht snoep zit vaak gelatine, een eiwitproduct dat wordt verkregen uit onder meer dierlijke huiden en beenderen. Je vindt het ook veel in nagerechten en patisserie, en zelfs in sommige vruchtensappen en wijnen.

Shutterstock

4. Bevergeil

Castoreum of bevergeil is een uitscheidingsproduct van bevers dat wordt gevormd in een klier tussen de anus en de geslachtsorganen. Bevers vetten er hun vacht mee in, wij stoppen het in parfum, sigaretten en in ijsjes. Als smaakstof. 

Thinkstock

5. Hout

Veel bedrijven gebruiken cellulose, voornamelijk afkomstig uit pulp van hout, in voeding. Je vindt het als E460 veel als vervanger van bloem, maar ook in ijs en geraspte kaas, waar het verhindert dat de stukken samenklitten. Mensen kunnen cellulose niet verteren, waardoor het geen voedingswaarde toevoegt. Het wordt echter gebruikt om duurdere ingrediënten goedkoop mee aan te lengen.

Thinkstock

6. Vislijm

Drink je graag een pintje bier of een glas wijn? Weet dan dat vislijm wordt gebruikt om de kleur ervan helderder te maken. De vislijm hecht zich aan de gist, waardoor die deeltjes naar de bodem zakken en de heldere vloeistof kan worden afgetapt. De stof, een vorm van collageen, komt uit gedroogde zwemblazen van vissen. Schol!

Thinkstock

7. Schapenolie

Onder meer in kauwgom zit lanoline of wolvet, een olie wordt gewonnen uit schapenwol. De stof maakt kauwgom zacht, en zit ook in zalven en crèmes omdat ze goed in de hoornlaag van de huid trekt.

Shutterstock

8. Kalfsmaag

Veel kaas bevat dierlijk stremsel, afkomstig uit de lebmaag van kalveren. Inderdaad: de maag.

Thinkstock

9. Bleekmiddel

Azodicarbonamide is een bleekmiddel dat vaak wordt gebruikt voor het maken van plastic onderdelen voor schoenen en yogamatten. Terwijl het gebruik in voeding in Europa en Australië verboden is, is het de Verenigde Staten nog wel toegelaten als deegverbeteraar. Time Magazine vond het product, bekend als E927, bijvoorbeeld in de McRib-broodjes van hamburgerketen McDonald’s. In het vlees zelf zaten trouwens 70 verschillende ingrediënten. Heb je trouwens al eens een vier jaar oude cheeseburger van McDonald’s gezien? Klik dan op het filmpje hiernaast.

kos/Evan-Amos

10. Menselijk haar en eendenveren

L-Cysteine (E920) is een aminozuur dat in bijna alle broodproducten zit om de structuur ervan te verstevigen. Het wordt gewonnen uit de hydrolyse van menselijk haar of eendenveren.

Shutterstock

Gesponsorde artikelen