Tiende orkaan van het seizoen … trekt deze keer richting Europa

Tiende orkaan van het seizoen … trekt deze keer richting Europa

Ophelia, de tiende orkaan van het seizoen in de Atlantische Oceaan, trekt eens niet naar de Caraïben en de VS. De orkaan bevindt zich nu ongeveer 1.100 kilometer ten zuidwesten van de Portugese eilandengroep de Azoren en trekt richting Europa.

De tropische storm Ophelia nam gisteren in kracht toe tot een orkaan van de eerste categorie. In het gebied rond de storm zijn windsnelheden gemeten van 120 kilometer per uur.

Vrijdag trekt de kern langs de Azoren. Hoewel het zwaartepunt van de orkaan de Portugese eilandengroep waarschijnlijk zal missen, moet op de zuidelijke Azoren wel rekening gehouden worden met kans op storm en veel regen.

Nadat Ophelia langs de Azoren is getrokken, buigt de orkaan af richting het noorden. Volgens modellen trekt de orkaan komend weekend langs de noordkust van Spanje, maar komt de storm er niet aan land. Ophelia zou maandag wel Ierland kunnen bereiken. Doordat het systeem boven kouder zeewater terecht komt verliest het zijn tropische kenmerken, maar zeker niet zijn kracht.

Golven van meer dan 10 meter hoog

De zeer zware storm kan hoge golven van meer dan 10 meter hoog veroorzaken.

Hoewel de exacte koers van Ophelia nog erg onzeker is, ziet het er niet naar uit dat wij last krijgen van de orkaan. De kans dat het systeem naar de Benelux trekt is erg klein.

Als Ophelia ten westen van Ierland blijft wordt de nazomer in ons land nog verlengd (Lees: BINGO, daar is hij dan: de Indian Summer. Weekend van 23 graden komt eraan!) tot en met volgende week donderdag.

Trekt Ophelia oostelijker dan kunnen de restanten van de orkaan het hogedrukgebied verdrijven en een nieuwe wisselvallige herfstperiode inluiden.

Gesponsorde artikelen