Tienduizenden demonstranten houden debat over nieuwe wet in Hongkong tegen

Protest Hongkong nieuwe wet
Getty Images

In Hongkong zijn (opnieuw) tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen een nieuwe wet waarover vandaag gedebatteerd zou worden. Demonstranten trokken daarom massaal naar regeringsgebouwen en versperden ook verschillende straten. Het lijkt ook tot een stadsbrede shutdown te komen, want ook vakbonden, bedrijven, ouders en leerkrachten hebben al opgeroepen tot een boycot tegen de nieuwe wet. Die zou het mogelijk maken dat verdachten aan China kunnen uitgeleverd worden.

Afgelopen zondag kwamen al bijna een miljoen mensen op straat om te protesteren tegen de nieuwe wet. Hoeveel het er vandaag zijn, is nog niet helemaal duidelijk, maar het gaat zeker om tienduizenden demonstranten. Die trokken massaal naar regeringsgebouwen waar vandaag een debat over de mogelijk nieuwe wet gepland stond.

De demonstranten, die ook straten en wegen blokkeerden met zelf opgezette barricades, versperden door de massale opkomst de weg naar de gebouwen, waardoor wetgevers het gebouw niet eens binnen konden. Het debat is daardoor voorlopig uitgesteld.

Shutdown

De protesten begonnen al gisterenavond, nadat een online petitie mensen opriep om op straat te komen. Autoriteiten sloten daarop heel snel de plaatsen waar het protest zou plaatsvinden af en zetten zelfs een nabijgelegen parkje af. De demonstranten vulden dan maar de straten rondom de overheidsgebouwen, protesten die dus tot deze morgen aanhielden. En hoewel de politie hier en daar hardhandig optreedt, met waterkanonnen, traangas en pepperspray, lijkt het er ook niet op dat de protesten snel gaan liggen.

Het lijkt zelfs tot een stadsbrede shutdown te komen, want verschillende vakbonden, kleine bedrijven maar ook ouders en leerkrachten riepen op tot een boycot en riepen hun leden op om zich bij de protesten te voegen.

‘Eén land, twee systemen’

Inwoners van Hongkong laten zo al dagenlang hun onvrede merken over de mogelijk nieuwe wet. Die zal het mogelijk maken dat Hongkong mensen die in andere landen of gebieden gezocht worden, vasthoudt en uitlevert, ook aan landen waar het geen formele overeenkomsten mee heeft. Er wordt gevreesd dat de wet China een vrijgeleide geeft om politieke tegenstanders in het land te vervolgen.

Protest Hong Kong nieuwe wet
Getty Images

Volgens de demonstranten zou de nieuwe wet ook het rechtssysteem van Hongkong en het “één land, twee systemen”-principe ondermijnen. Hongkong was jarenlang een Britse kolonie, tot Groot-Brittannië het in 1997 overdroeg aan China. Het behield toen echter een autonome status en ook een eigen rechtssysteem. De nieuwe wet zou dat volgens vele demonstranten helemaal ondergraven.

De kans dat de wet volgende week wordt goedgekeurd, lijkt heel groot. De wetgevende raad wordt dan ook gedomineerd door pro-Chinese politici. Een politica die de wet steunde, reageerde zo al op de protesten van zondag dat “het moeilijk is voor de overheid om de invoering van de wet in te trekken of uit te stellen als er geen duidelijke argumenten naar voor worden geschoven die de schade die de wet aan het rechtssysteem van Hongkong zou aanrichten, kan ondersteunen.”

Gesponsorde artikelen