Left Right
scrollTop top

Tiener in Trump-pet die Vietnamveteraan “treiterde” eist nu 250 miljoen schadevergoeding


Tiener in Trump-pet die Vietnamveteraan “treiterde” eist nu 250 miljoen schadevergoeding

Nick Sandmann, de 16-jarige die vorige maand te zien was in een massaal gedeelde video waarin hij een Vietnamveteraan van Indiaanse afkomst “treiterde”, heeft nu een schadeclaim van 250 miljoen dollar ingediend tegen The Washington Post. Sandmann claimt nu dat The Washington Post hem ten onrechte heeft weggezet als racist. Achter het bedrag van 250 miljoen dollar zit volgens de leerling een gedachte: het is het bedrag dat Amazon-oprichter Jeff Bezos betaalde voor de krant in 2013. Bezos en The Washington Post zijn al langer het doelwit van Donald Trump en diens aanhang.

Sandmann komt uit een ultraconservatief katholiek midden in Kentucky. Met andere leerlingen van zijn jongensschool was hij vorige maand op schooluitstap naar Washington om daar deel te nemen aan een grote, jaarlijkse anti-abortusdemonstratie. Tegelijkertijd werd daar betoogd door indianen bij hun Mars van de Inheemse Volken.

Make America Great Again

Op een video die viraal ging is te zien hoe leerlingen van de school, de Covington Catholic High School, gekleed gaan in sweaters en petjes met daarop ‘Make America Great Again‘ (de slogan van president Trump) en hoe de 16-jarige Nick Sandmann bij het Lincoln Memorial in Washington minutenlang pal voor Vietnamveteraan Nathan Philips gaat staan. Hij staart hem misprijzend aan en glimlacht uitdagend, terwijl Philips op een trommel slaat en zingt. Op de achtergrond joelen medeleerlingen van Sandmann. Die man is de 64-jarige Nathan Phillips, een bekende activist en zelf ook Vietnamveteraan.

De beelden gingen de wereld over en de leerling werd uitgemaakt voor racist. De maker van de beelden nam deel aan de Mars van de Inheemse Volken en zei dat het incident ontstond toen Phillips probeerde een ruzie tussen de leerlingen en een andere groep betogers te sussen. Dat deed hij door zingend op de groep af te lopen. Toen hij dichterbij kwam, richtte de groep leerlingen zich vervolgens op hem.

De beelden maakten indruk in de VS. Het geldt daar als bijzonder ongepast om de spot te drijven met oorlogsveteranen. De school heeft excuses aangeboden en zegt dat er maatregelen zijn genomen.

Washington Post

Sandmann claimt nu dat The Washington Post hem ten onrechte heeft weggezet als racist. Ook vindt hij dat de krant vooringenomen is over Trump. Achter het bedrag van 250 miljoen dollar zit volgens de leerling een gedachte: het is het bedrag dat Amazon-oprichter Jeff Bezos betaalde voor de krant in 2013.

Trump hekelt al tijden de kritische verslaggeving van The Washington Post over zijn regering. Jeff Bezos en The Washington Post zijn daardoor ook steeds vaker het doelwit van de harde kern onder de Trump-aanhang.

Volgens de advocaat van Sandmann heeft de krant standaard journalistieke principes genegeerd. “Mijn cliënt was een makkelijk doelwit. Dit is onvergeeflijk.”

Naar eigen zeggen wilde Sandmann “de rust bewaren door stil te staan en te glimlachen” terwijl Philips zijn trom sloeg en zong. Hij zegt dat hij op geen moment rare gezichten heeft getrokken naar de veteraan. “Ik heb op een gegeven moment wel naar hem geglimlacht, omdat ik wilde overbrengen dat ik niet boos, geïntimideerd of geprovoceerd zou worden.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810