Tieners die voor hun rijbewijs gaan, het wordt een zeldzaamheid

Tieners die voor hun rijbewijs gaan, het wordt een zeldzaamheid

“Mijn rijbewijs halen? Dat kan nog wel even wachten, ik heb het toch niet nodig.” Die redenering maken jongeren vandaag de dag steeds meer. “Vijftien jaar geleden gingen jongeren meteen op hun achttiende voor hun rijbewijs, nu is dat vaak pas op hun twintigste of zelfs later”, zegt de rijscholenfederatie Federdrive vandaag in het weekblad Knack.

De belangrijkste oorzaak is het feit dat een auto voor veel jongeren geen absolute must meer is. “We zien de trend vooral in steden”, zegt Jeroen Smeesters van de rijscholenfederatie. “Daar hebben jongeren namelijk de mogelijkheid om zich op andere manieren te verplaatsen, met het openbaar vervoer bijvoorbeeld.”

De gemiddelde leeftijd waarop het rijbewijs wordt behaald is de laatste jaren serieus omhooggeschoten, van 18 naar 20 à 22 jaar. Het komt zelfs steeds vaker voor dat mensen ouder dan 25 nog voor hun rijbewijs moeten gaan. In Vlaanderen is er wel nog Rijbewijs op School, waarbij laatstejaars uit het middelbaar onderwijs de kans krijgen om op school hun theoretisch examen af te leggen. Maar daarna meteen ook voor de praktijkopleiding gaan, zit er voor veel studenten niet in.

Het kost gewoon stukken van mensen

Kan je de jongeren eigenlijk ongelijk geven? Een opleiding bij de rijschool op zich is al een plundering van je bankrekening. Welke achttienjarige is daarna nog in staat om meteen een wagen te kopen, al dan niet tweedehands, en alle bijkomende kosten zoals de brandstof en de verzekering te betalen? Niet alles kan uit de portefeuille van mama en papa komen. Je zou wel gek zijn om niet voor de goedkope oplossing te kiezen en je gewoon wat langer met de fiets en de bus te verplaatsen.

Daarnaast wordt de rijopleiding ook steeds moeilijker en ingewikkelder. In februari veranderde bijvoorbeeld weer heel wat en waarschijnlijk worden de opleidingen binnenkort langer. Natuurlijk dienen die maatregelen om beginnende bestuurders beter voor te bereiden op het verkeer en om meer ongevallen te voorkomen, maar voor veel jongeren is het ook een drempel die ervoor zorgt dat ze geen zin hebben om eraan te beginnen.

Internetgeneratie

Volgens Smeesters zit ook het internettijdperk waarin de jongeren vandaag opgroeien er voor iets tussen. “Jongeren zijn minder mobiel. Ze doen hun bestellingen op het internet, praten met hun vrienden op het internet en hebben dus minder behoefte om met de auto weg te gaan. Ze geven hun geld liever uit aan een snelle internetverbinding dan aan een snelle auto.”

Deze quote van een luisteraar in het Radio 1-programma Hautekiet omschrijft perfect hoe jongeren denken over het hebben van een rijbewijs en een auto:

Thinkstock

Gesponsorde artikelen