Tieners en twintigers nemen Italiaanse maffia over: van geheimhouding geen sprake meer

Tieners en twintigers nemen Italiaanse maffia over: van geheimhouding geen sprake meer

In Napels, bij uitstek dé maffiastad van Italië, is een nieuwe generatie de plaats van de oude gangsters aan het innemen. Het gaat om piepjonge tieners en twintigers die de traditionele ‘geheimhoudingsplicht’ of ‘omertà’ verbreken op sociale media.

Een van de spilfiguren van de nieuwe maffiatop in Napels was de twintiger Emanuele Sibillo. Op z’n vijftiende al werd hij opgepakt omdat hij twee vuurwapens wou verpatsen op straat. Tijdens de jaren die daarop volgde, zat Sibillo in verschillende gevangenissen en instellingen. Hij wist altijd respect af te dwingen bij zijn gelijken omdat iedereen naar hem luisterde en hij werd als een intellectueel beschouwd omdat hij kranten en boeken las.

Toen Sibillo 18 werd in 2013, begon hij aan z’n volgende uitdaging: rebelleren tegen de gevestigde Camorra-clans van de Napolitaanse maffia. Hij was een tijdje aardig in z’n opzet aan het slagen, maar vorig jaar werd hij door een rivaal uit het milieu omgebracht.

Machtsvacuüm

Sinds begin jaren 2000 hebben de Italiaanse autoriteiten honderden Camorra-bazen in de val weten te lokken. Veel van de toplui van de oude gangsters zitten achter de tralies of zijn vermoord. Voor tieners en twintigers zoals Sibillo biedt dat machtsvacuüm een unieke kans om een grootse carrière als maffioso uit te bouwen.

Kansarm

De Italiaanse schrijver Roberto Saviano schreef zelfs een boek over het fenomeen, La Paranza Dei Bambini. Het verhaal wordt binnenkort verfilmd onder de naam The Piranhas. Saviano heeft staat nu permanent onder politiebescherming.

‘Paranza’ betekent ‘kleine visboot’ in het Italiaans, maar in het dialect van de maffia duidt het op een criminele groepering, geleid door jongeren of kleine vissen. Saviano heeft het over tieners die vanaf vijftien of zestien jaar rondlopen met pistolen.

“Misdaad is voor velen de enige manier om het te maken. De enige manier om geld, macht en respect te verkrijgen”, zegt Saviano aan de Britse krant The Guardian. “Het is niet zo dat ze niet kunnen helpen op hun moment of kansen. Ze weten dat er voor hen nooit zo’n moment zal komen. Criminele organisaties lijken soms wel de enigen die het bestaan van die kansarme kinderen erkennen en hen onder hun hoede nemen.”

Volgens Saviano is deze nieuwe trend dan ook te wijten aan een slecht sociaal beleid van de Napolitaanse autoriteiten. Hij geeft ook de Italiaanse staat en de scholen de schuld.

Horizontale structuur

In Napels is deze trend nog gevaarlijker dan elders in het land omdat de structuur van de Camorra horizontaal is, en niet hiërarchisch zoals bij de Siciliaanse Cosa Nostra of bij de ‘Ndrangheta. Het resultaat is een onophoudelijke oorlog met territorium als inzet. Die oorlog is nu overgenomen door tieners en twintigers.

Niet langer achter gesloten deuren

Met die nieuwe generatie is er ook een nieuwe stijl geïntroduceerd in het Napolitaanse maffialandschap. De oude bazen pasten heilig de ‘omertà’ of ‘geheimhoudingsplicht’ toe. De jonge criminele pochen tegenwoordig echter met de resultaten van hun wandaden op social media. We zien onder andere designer kledij en flessen champagne van 200 euro. De Vespa is hun vervoersmiddel bij uitstek en ze zijn niet bang om te schieten. In 2014 kreeg een man nog de kogel op straat omdat hij het waagde om aan een van de jongeren een sigaret te vragen. Het jaar daarvoor kreeg een man uit India een kogel in de borststreek toen twee jongens “hun geweer aan het testen waren”. Het hof van beroep van Napels veroordeelde vorig jaar nog 42 leden van twee Napolitaanse paranze-groeperingen tot samen 500 jaar cel.

Oude maffiabazen als bewakers

Openbaar aanklager Giovanni Melillo zegt aan de Britse krant The Guardian dat de bendes overal in Napels verspreid zijn. Jonge mensen zouden gerekruteerd worden op basis van hun capaciteit om geweld te plegen.

“De clans leren hen aan hoe ze drugs moeten dealen en anderen moeten afpersen. Dat fenomeen is zorgelijk, maar toch is het minder erg dan de traditionele operaties, waarbij de maffia infiltreerde in de politiek en in de financiële markten. Als de paranze het al te bont maken, komen de overgebleven oude bazen tussen om de vrede te bewaren.”

Gesponsorde artikelen