Tijd om te zonnen! Laat je niet vangen door fabeltjes en bescherm jezelf op de juiste manier 

Tijd om te zonnen! Laat je niet vangen door fabeltjes en bescherm jezelf op de juiste manier 

De temperaturen gaan deze week vlot over de 30 graden. Tijd dus om eindelijk eens van de zon te gaan genieten. Maar er gaan heel wat verhalen rond over zonnebaden, bruinen en je huid beschermen. Wat is nu waar of niet waar? Wij lichten even toe …

Is zonnen nodig voor vitamine D?

De zon levert misschien wel vitamine D, maar daarvoor moet je geen uren in de zon gaan liggen. Een half uurtje zon op het hoofd en onderarmen zorgt al voor voldoende vitamine D in je lichaam. Daarnaast blijft je huid ook geen vitamine D aanmaken en heeft het een limiet.

Is zonnecrème wel nodig?

Als je huid verbrandt door de zon, beschadig je je DNA. Dit kan kans op kanker vergroten.

Zonnecrème zorgt ervoor dat je beschermd wordt tegen UV-stralen en de zon je minder snel verbrandt. Dankzij de filter in de crème dringt slechts een gedeelte van de stralingen in je huid. Hierdoor verkleint de kans op verbranding door de zon. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming.

Wekt zonnen kanker op?

Een melanoom is de agressiefste vorm van huidkanker en wordt meestal veroorzaakt door de zon. Vooral mensen die een hele week op kantoor zitten en in het weekend snel willen bruinen, kunnen verbranden en een hogere kans hebben op een melanoom.

Wekt zonnecrème kanker op?

Onderzoek heeft aangetoond dat zonnecrème huidkanker (melanoom) voorkomt. Vreemd genoeg hebben studies ook uitgewezen dat mensen die zonnecrème gebruiken vaker huidkanker krijgen.

Deze studies kunnen wel een vertekend beeld geven want het kan goed zijn dat die mensen gewoon vaker zonnen. Daarnaast gebruiken wij vaak zonnecrème op een foute manier. Je zou twee milligram per vierkante centimeter moeten gebruiken en we zouden ons ook vaak opnieuw moeten insmeren.

Als ik niet verbrand, is er geen probleem hé?

Als je huid een bruine tint krijgt, betekent het eigenlijk al dat je DNA is beschadigd. We moeten natuurlijk ook niet meteen panikeren en de zon vermijden.

We moeten ons altijd goed beschermen tegen de zon, ook al is het voor een korte wandeling.

Beschermt bruinen tegen verbranden?

Je tintje zal je inderdaad iets meer beschermen maar het is maar een maximale bescherming die overeenkomt met een zonnecrème factor vier. Het duurt dus vier keer langer vooraleer je verbrandt.

Bruin je minder met een hoge beschermingsfactor?

Een zonnecrème zorgt ervoor dat je niet verbrandt. Hoe hoger je zonnecrème, hoe langer je in de zon kan zonder te verbranden. Het is wel een feit dat je iets minder snel zal bruinen, maar het positieve is wel dat je op een betere manier bruint en je kleur langer zichtbaar blijft.

Ik ben al een beetje bruin dus ik heb geen zonnecrème nodig, toch?

Ook al heb je een tintje, toch heb je een zonnecrème nodig. Mensen met een getinte huid hebben een crème nodig met een lagere factor. Mensen met een gevoelige en lichte huid hebben meestal een hogere factor nodig.

Het is ook altijd verstandig om een andere zonnecrème te gebruiken als je in een ander land bent. Je kan misschien wel goed tegen de zon in België kunnen, maar de zon in het zuiden kan iets feller reageren op je huid.

Een aftersun is niet nodig zeker?

Je huid droogt uit na het zonnen dus je moet je huid nadien hydrateren. Om je verbrande huid te kalmeren kan je een verkoelende aftersun smeren met kalmerende middelen zoals aloë vera of avocado-olie.

Goed insmeren is de boodschap!

iStock

Gesponsorde artikelen