Left Right
scrollTop top

Tik op de beurs is ook slecht nieuws voor Michel en co: laatste jaar moest net vlotte rit worden


Tik op de beurs is ook slecht nieuws voor Michel en co: laatste jaar moest net vlotte rit worden

2018 moet het ‘uitboljaar’ worden voor premier Charles Michel (MR) en z’n regering. Maar zeg het niet te luid: niemand in de meerderheid geeft het zo openlijk toe. Alleen: de economische cijfers zijn zo zonnig dat het allemaal makkelijker gaat. Tot de beursklap gisteren, die meteen voor twee bankendossiers slecht nieuws is: BNP Paribas moest verkocht en Belfius moet naar de beurs. Dat eerste gaat niet door, dat tweede gaat minder opbrengen.

Goed, de beurs is en blijft bijzonder onvoorspelbaar. Deze week maakten de beurskoersen overal een forse duik: eerst ging het op Wall Street diep in het rood, en gisteren was het pure horror op de Europese beurzen. Quasi alle aandelen gingen fors in het verlies. Maar tegelijk was er vannacht veel beter nieuws vanuit de VS, want daar schoten in New York de koersen weer fors de hoogte in.

Onschuldig is het allemaal niet, die forse tik op de beurs. Als een daling op de beurzen toch zou blijven doorzetten, kan dit de ‘echte’ economie aantasten, zoals in 2008 ook gebeurde. Dan verliezen bedrijven en consumenten hun vertrouwen en zou het groeiklimaat dat er vandaag is plots kunnen omslaan.

Vandaag groeit de economie in Europa en België het snelst in meer dan 10 jaar. Dat heeft enorme gevolgen voor de regering: want als het goed gaat, komt er meer geld in het laadje via belastingen en tegelijk moet de overheid minder uitgeven in de sociale zekerheid. Want er zijn meer mensen aan het werk, en dat levert op in plaats van dat het kost aan uitkeringen.

De regering Michel hoopt op die manier in 2018 nog hele mooie begrotingscijfers te kunnen presenteren. Een echte begroting in evenwicht is waarschijnlijk niet meer haalbaar, maar het zal toch erg nipt worden. Een crash op de beurs is dus vervelend nieuws, al is het wat theoretisch.

Geen verkoop van BNP Paribas

Meer praktisch is er wel meteen een effect. Want de regering stond net op punt om aandelen te verkopen in de Franse bank BNP Paribas. Daarin heeft België nog 7,7 procent. Die kreeg de staat toen het voor een appel en een ei Fortis verkocht aan de Fransen, onder begeleiding van Didier Reynders (MR), de goede vriend van decision makers in Parijs.

Die aandelen zijn wel wat geld waard, wat meteen kan helpen om de Belgische schulden af te betalen. Alleen, door de daling op de beurzen kan België niet verkopen. De aandelen moeten minstens op een beurskoers van 68 euro staan om eraan te verdienen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Maar het klapte gisteren ineen en stond plots maar op 63,25 euro. Verkopen kan dus niet meer.

En er is nog een tweede groot dossier: Belfius. Die bank, het oude Dexia, wordt naar de beurs gebracht. Liefst nog in de eerste helft van dit jaar. Maar uiteraard is zo’n beursgang niet echt ideaal als de koersen te laag staan. Want dan casht de huidige eigenaar veel minder. En de bank is 100 procent eigendom van de staat. Dus ook daar geen goed nieuws voor Michel en co.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588