TikTok lost systeem achter algoritme: zo bepaal je zélf wat je te zien krijgt

TikTok Algoritme
TikTok

Het is helemaal geen uitzondering dat je TikTok opent voor een “korte pauze” en uren later plots beseft dat er echt zoveel tijd is verstreken. Dat de app zo verslavend is, heeft TikTok allemaal te danken aan een ultrapersoonlijke feed. Hoe je die zelf kan gaan beïnvloeden? Zo!

Dat TikTok verslavend is, hoeven we je waarschijnlijk al lang niet meer te vertellen. Dat je een lijst met speciaal voor jou geselecteerde video’s te zien krijgt wanneer je de app opent, dat weet je natuurlijk ook al. Maar nu heeft TikTok zelf gelost hoe die persoonlijke selectie precies in z’n werk gaat, en hoe je die zelf ook kan beïnvloeden.

Ervaringen personaliseren

Zoals alle sociale mediakanalen volgt ook TikTok wat je daar allemaal uitvoert. En met die gegevens krijg je een heel persoonlijke Voor Jou-pagina voorgeschoteld, vol filmpjes die jij wel eens interessant zou kunnen vinden. In een nieuwe blogpost heeft TikTok zelf uitgebreid uitgelegd wat allemaal gevolgd wordt, en – misschien zelfs interessanter – hoe je zelf kan bepalen wat je te zien krijgt.

@_emili_b

Breakfast toast ##cookingchallenge ##toast ##toastchallenge ##fyp ##cooking ##cookingtips

♬ BREAKFAST CHALLENGE – Spence

“De Voor Jou-feed is één van de meest kenmerkende functies van het TikTok-platform”, klinkt het. “Maar we weten dat er vragen zijn over hoe die aanbevelingen in jouw feed terechtkomen. In deze post willen we uitleggen hoe het systeem van aanbevelingen werkt en hoe je je eigen ervaringen op TikTok kan gaan personaliseren.”

Van bij het prille begin

Het is eigenlijk heel eenvoudig: TikTok volgt alles wat je doet. En hoe je met de app omgaat, bepaalt hoe TikTok met jou omgaat. En dat begint al vanaf het moment dat je de app installeert. TikTok vraagt om bepaalde categorieën aan te klikken, waarin je geïnteresseerd bent. Help je de app niet zelf, dan krijg je een reeks filmpjes voorgeschoteld die populair zijn bij het grote publiek.

Op basis van wat je daarna doet, kan TikTok jouw eigen feed verder gaan personaliseren. De app probeert bijvoorbeeld te achterhalen welke video’s je leuk vindt, en daarvoor worden allerlei acties gevolgd. Het gaat onder andere om likes, commentaren, bepaalde mensen die je volgt, welke hashtags en geluiden in die filmpjes voorkomen, en welke filmpjes je volledig uitkijkt zonder verder te scrollen.

Wel en net niét leuk vinden

De belangrijkste manier om je Voor Jou-feed te personaliseren, is dus heel simpel: “Gebruik de app, en geniet ervan.” Wil je bijvoorbeeld meer filmpjes van schattige, onhandige katten? Dan volstaat het om af en toe een filmpje aan je favorieten toe te voegen.

@kirakosarin

😉⚡️ ##wipe ##wipeit ##wipeitdown ##wipeitdownchallenge ##whipeitchallenge

♬ Wipe It Down – BMW KENNY

Omgekeerd geldt hetzelfde. Want net zoals je kan aangeven dat je een video leuk vindt, kan je TikTok ook duidelijk maken dat je die content liever niet voorbij ziet komen in je persoonlijke feed. Ook hier volgt TikTok niet alleen de video’s die je aangeeft, maar ook creators (zoals Christian van De Mol), bepaalde geluiden en hashtags.

Instellingen app en toestel

Die twee kenmerken (waarop je reageert, en welke content dat precies is) noemt TikTok zelf de belangrijkste factoren van z’n systeem van aanbevelingen. Daarnaast gaat de app ook kijken hoe de instellingen van je telefoon en app staan.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de taal die je hebt ingesteld op je telefoon (en dus ook op TikTok), in welk land je woont, wat voor toestel je hebt … “Al die factoren worden verwerkt door ons aanbevelingssysteem, en worden gewogen naargelang de waarde voor de gebruiker”, staat in de post te lezen.

Unieke feed

“En sterke interesse-indicator, zoals of een gebruiker een langer filmpje van begin tot einde uitkijkt, zal zwaarder doorwegen dan een zwakke indicator, zoals of de kijker en de maker van het filmpje in hetzelfde land wonen. De video’s worden dan gerangschikt, om te bepalen hoe hard een gebruiker in de content geïnteresseerd zou kunnen zijn. En zo krijgt iedereen een unieke Voor Jou-feed.”

@limaswardrobe

♬ sonido original – lopez_juan_carlos

Discriminatie?

In de blog haalt TikTok ook bepaalde kenmerken aan, waar de app al vaak commentaar op heeft gekregen. Het gaat onder andere om content van makers uit “gemarginaliseerde” groepen, die onderdrukt zou worden. TikTok benadrukt dat dat helemaal de bedoeling niet is.

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld geen filmpjes over de Black Lives Matter-protesten te zien krijgt. Maar volgens TikTok is dat geen bewuste keuze. Dat komt doordat je nog geen interactie hebt gehad met video’s met een gelijkaardige content.

“Filter Bubble”

Daarnaast is het soms ook moeilijk om uit de “filter bubble” te geraken. Doordat je steeds meer gepersonaliseerde video’s te zien krijgt, wordt de verscheidenheid in onderwerpen ook veel kleiner. En ’t is heel moeilijk om spontaan weer uit die spiraal weg te geraken. TikTok laat weten aan dat probleem te werken, maar door af en toe andere onderwerpen op te zoeken, kan je de app al een handje helpen.

Gesponsorde artikelen