TikTok investeert in privacy Europese gebruikers, maar deskundigen blijven sceptisch

De sociale netwerkapp TikTok maakt bekend ongeveer 1,3 miljard dollar per jaar te gaan investeren in maatregelen die de persoonlijke gegevens van Europese gebruikers moeten beschermen. 

Waarom is dit belangrijk?

De populaire Chinese app TikTok had vorig jaar ruim 1.2 miljard actieve maandelijkse gebruikers. Afgelopen juni kwam echter het nieuws naar buiten dat moederbedrijf ByteDance onbeperkte toegang had tot niet-openbare gebruikersgegevens van Amerikaanse en Europese klanten. Sindsdien lopen er verschillende onderzoeken naar de praktijken van het sociale netwerk.

De essentie: TikTok zegt jaarlijks zo’n 1,3 miljard dollar te gaan investeren in “Project Clover”. Het project omvat het openen van twee nieuwe datacentra in Ierland en een derde in Noorwegen. De persoonlijke gebruikersgegevens van Europeanen, die momenteel in Singapore en de VS worden opgeslagen, zullen daar worden bewaard.

 • Echter zullen sommige ingenieurs in China beperkte toegang hebben tot de Europese data, zegt Theo Bertram, verantwoordelijk voor het Europese beleid van TikTok tegen The Wall Street Journal.
  • Dit betekent dat bepaalde gebruikersgegevens van Europeanen niet volledig buiten bereik van China zullen liggen.
 • Het bedrijf is ook van plan om een – nog niet bekendgemaakte – Europese partner in te schakelen die zal controleren hoe de app omgaat met de data van Europeanen.
 • Een vergelijkbaar initiatief heeft TikTok vorig jaar in de VS geïntroduceerd met “Project Texas”. Daarmee wordt al het Amerikaanse gebruikersverkeer omgeleid naar de infrastructuur van Oracle, een Texaanse leverancier van software en cloudtechnologie.
  • Voor het project maakte het bedrijf een kloon van het interne systeem van TikTok, dat vervolgens gehost wordt in de staat Texas. Hierdoor kan de Amerikaanse data in theorie niet overvloeien naar het systeem in China.
 • Sommige Amerikaanse ambtenaren en onafhankelijke onderzoekers zijn sceptisch of het voorstel van TikTok de app voldoende buiten het bereik van de Chinese autoriteiten zal houden.

Persoonlijke gegevens worden verzameld door Beijing

 • De aankondiging van TikTok komt te midden van de groeiende bezorgdheid onder westerse regeringen die vrezen dat persoonlijke gegevens van Europese burgers via de app worden verzameld door de Chinese regering in Beijing.
 • Zo meldde de Amerikaanse nieuwsdienst BuzzFeed in juni vorig jaar dat gevoelige gebruikersgegevens van Amerikanen, zoals verjaardagen, locatiegegevens en telefoonnummers, herhaaldelijk waren ingezien door werknemers in China.
  • “Alles wordt gezien in China”, zei een medewerker van ByteDance in het onderzoek van BuzzFeed getiteld “The TikTok Tapes”. De dataspionage zou plaats hebben gevonden voor de introductie van Project Texas.
  • Zelfs Amerikaanse journalisten zouden zijn bespioneerd via gegevens verzameld door TikTok.
  • De vrees van het Westen is geworteld in het feit dat Chinese bedrijven onderhevig zijn aan de grillen van de autoritaire overheid in Beijing. Die heeft het afgelopen jaar hard opgetreden tegen haar techgiganten en dwingt bedrijven om informatie te verzamelen en af te staan aan het regime.
 • Bertram beweert dat het bedrijf nooit een dergelijk verzoek heeft ontvangen van de Chinese regering en zegt dat het zou weigeren eraan te voldoen.

(nd)

Meer
Lees meer...