TikTok bant sommige LGBTQIA-hashtags

TikTok

TikTok heeft toegegeven dat het in sommige landen bepaalde LGBTQIA-hashtags beperkt heeft. In talen zoals Russisch, Arabisch en Bosnisch zouden de LGBTQIA+-gerelateerde hashtags gebannen zijn.

Het nieuws raakte bekend na een onderzoek van het Australian Strategic Policy Institute (ASPI). Zo zijn de woorden “homoseksueel” in het Russisch en Arabisch verbannen. Maar ook “Ik ben lesbisch” en “Ik ben homo” in het Russisch en “transgender” in het Arabisch worden niet getoond.

Inclusiviteit

TikTok bevestigde dat het sommige woorden bande om te voldoen aan de lokale wetgeving. Maar het bedrijf haalde ook aan dat soms een woord werd verbannen omdat het vooral voor pornografische content werd gebruikt.

Ook sommige Engelse en samengestelde zinnen in het Arabisch werden per ongeluk geband. Dat probleem zou inmiddels opgelost zijn. TikTok liet weten dat sommige hashtags die het ASPI aanhaalden niet gebruikt werden. Het bedrijf wil benadruken dat het bedrijf zich hard inzet voor inclusiviteit.

Censuur

Het onderzoek van ASPI kwam gisteren online. “TikTok houdt zich bezig met censuur op een reeks politieke en sociale onderwerpen, terwijl het ook inhoud degradeert en onderdrukt”, staat er in het verslag te lezen. “Casestudy’s laten zien hoe discussies met betrekking tot LGBTQ+-kwesties, Xinjiang en protesten in de VS worden beïnvloed door censuur en controle van informatie.”

“Uitgelekte documenten onthulden eerder al dat TikTok zijn moderatoren heeft opgedragen om video’s te censureren waarin het Tiananmen-plein, Tibetaanse onafhankelijkheid of de verboden religieuze groep Falun Gong wordt genoemd, naast andere censuurregels.”

Gesponsorde artikelen