TikTok niet langer beschikbaar in Hongkong na veiligheidswet China

TikTok
Isopix

TikTok zal niet meer beschikbaar zijn in Google Play en de App Store in Hongkong. Dat heeft het videoplatform zelf bekendgemaakt. TikTok maakt die beslissing nadat de nieuwe veiligheidswet van China in werking is getreden.

De nieuwe veiligheidswet van China heeft ernstige gevolgen voor de inwoners van Hongkong. Die kunnen nu namelijk niet meer aanzetten tot onafhankelijkheid en kunnen, als ze dat wel doen, berecht worden door China.

Veiligheid gebruikers

Douyin TikTok
Douyin – Bron: Isopix

TikTok maakt deze beslissing om hun gebruikers te beschermen. Verschillende andere soclaiemediaplatformen, waaronder WhatsApp, Facebook en Twitter, maakten eerder al bekend dat ze geen gegevens zullen delen met de autoriteiten van Hongkong.

De apps zijn in China allemaal verboden, maar in de autonome regio Hongkong zijn ze wel beschikbaar. Door de nieuwe veiligheidswet zijn alle activiteiten die door China gezien worden als subversief, separatistisch of terroristisch bestraft. Zelfs als deze plaatsvinden in het buitenland.

TikTok

TikTok maakte de drastische beslissing om zich terug te trekken uit Hongkong. Op die manier wil het vermijden dat hun gebruikers in de problemen komen. TikTok laat wel weten dat het nog nooit data gedeeld heeft met de Chinese overheid, maar het weet niet of het dat kan blijven verzekeren nu de nieuwe veiligheidswet van kracht is. Daarom leek de app verwijderen hen de beste oplossing.

De markt van TikTok in Hongkong is niet al te groot, met zo’n 150.000 gebruikers. TikTok is, in tegenstelling tot de andere socialemediaplatformen wél beschikbaar in China. Maar daar wordt gebruik gemaakt van een andere versie van TikTok, genaamd Douyin.

Gesponsorde artikelen