TikTok klaagt Donald Trump en zijn regering officieel aan over mogelijke ban

De oorlog tussen Donald Trump en TikTok is nog niet voorbij. De Amerikaanse president wil de Chinese app bannen in de Verenigde Staten omdat die volgens hem gebruikt wordt om informatie door te spelen aan de Chinese overheid. Maar TikTok reageert nu met een officiële aanklacht.

TikTok laat met een post op zijn eigen newsroom weten dat ze officieel klacht hebben ingediend tegen Donald Trump en zijn regering. De post gaat ook dieper in op waarom TikTok nu officieel tot actie overgaat.

Trump vs. TikTok

De Amerikaanse president heeft het nu al een tijdje gemunt op de populaire filmpjesapp TikTok. De app is in handen van ByteDance, een Chinees bedrijf. Volgens Trump speelt ByteDance informatie van Amerikaanse gebruikers door aan de Chinese overheid. Dat werd al officieel onderzocht, waarbij er geen bewijs gevonden werd dat er daadwerkelijk gegevens werden doorgespeeld aan de overheid, maar ook het tegendeel kon niet bewezen worden.

Daarom wil Trump de app bannen in de Verenigde Staten. Hij heeft de app nu voor een ultimatum gesteld. Als de Amerikaanse tak van de app niet binnen 90 dagen in Amerikaanse handen is, dan zal de app daadwerkelijk geband worden in de Verenigde Staten. Verschillende bedrijven toonden al interesse in de overname, waaronder Microsoft, Oracle en Twitter.

Rechtszaak

Maar TikTok ziet zo’n overname niet zitten, dus klaagt het nu de Amerikaanse regering aan. “Het is nu aan ons om te reageren. We gaan niet licht over het aanklagen van de regering, maar we hebben het gevoel dat we geen andere optie hebben dan actie te ondernemen om onze rechten te beschermen en de rechten van onze gebruikers en werknemers.”

“We zijn het absoluut niet eens met de mening van de regering dat TikTok een nationale dreiging is”, zo klinkt het verder. “De beslissing die de regering maakte op 6 augustus 2020 kan er mogelijk voor zorgen dat de rechten van onze gebruikers afgenomen worden, zonder enige rechtvaardiging voor zo’n drastische actie.” Daarnaast zijn ze ook van mening dat de regering geen enkel bewijs heeft om TikTok te bestempelen als een dreiging voor de nationale veiligheid.

TikTok legt ook uit dat ze de regering meermaals probeerden te informeren over hun werkwijze, maar dat hun opmerkingen genegeerd werden. Het bedrijf is van mening dat “de beslissingen van de regering gemaakt werden op grond van politieke redenen” en dus eigenlijk weinig met de veiligheid van de Amerikaanse gebruikers te maken heeft.

Meer
Lees meer...