TikTok verwijdert #SkinnyTok na Franse druk, zorgen blijven bestaan


In het kort

  • De Franse overheid heeft ervoor gezorgd dat de hashtag #SkinnyTok van TikTok is verwijderd.
  • Soortgelijke inhoud blijft bestaan onder gewijzigde of verkeerd gespelde hashtags, ondanks het verbod.
  • Er blijft bezorgdheid bestaan over de handhaving door TikTok van zijn eigen regels tegen body shaming.

De druk van de Franse regering op TikTok resulteerde in de verwijdering van de hashtag #SkinnyTok, een trend die wordt geassocieerd met het promoten van ongezonde afslankpraktijken. Deze actie komt midden in een groeiende bezorgdheid in heel Europa over de invloed van de app op jonge gebruikers en de mogelijke bijdrage ervan aan lichaamsbeeldproblemen, meldt Euronews.

Blijvende zorgen over handhaving TikTok

Het Franse Ministerie voor Digitale Zaken verwelkomde het verbod als een belangrijke overwinning voor de online bescherming van kinderen. Terwijl de nu verwijderde hashtag meer dan een half miljoen berichten had verzameld, waarin extreme slankheid vaak werd verheerlijkt en schadelijke boodschappen werden verspreid, blijft soortgelijke inhoud bestaan onder gewijzigde of verkeerd gespelde hashtags.

Ondanks dit aanvankelijke succes blijft er bezorgdheid bestaan over de handhaving door TikTok van zijn eigen regels tegen body shaming en gevaarlijk afslankgedrag. Veel gebruikers melden inadequate reacties op gemarkeerde inhoud.

Het Franse socialistische parlementslid Arthur Delaporte, die een parlementaire commissie leidt die onderzoek doet naar de rol van sociale media bij de verspreiding van schadelijke inhoud, pleit voor strengere Europese maatregelen en sancties tegen platforms die deze problemen niet aanpakken. Hij roept op tot gecoördineerde inspanningen op zowel Europees als internationaal niveau en suggereert mogelijke sancties en zelfs verboden voor platforms als mogelijke oplossingen.

Rol Europese Commissie

Hoewel de Europese Commissie een onderzoek startte naar TikTok onder de Digital Services Act (DSA), roept haar afwezigheid in dit recente besluit vragen op over haar rol in het handhaven van technische regelgeving. Ondertussen nemen andere Europese landen zoals België en Zwitserland onafhankelijke stappen om TikTok te reguleren. Dit laat een groeiende bereidheid zien om deze problemen aan te pakken zonder alleen op de Europese Commissie te vertrouwen.

Meer
Lees meer...