Tilikum, de orka van de SeaWorld, is gestorven aan een longontsteking twee dagen voor z’n pensioen

Tilikum, de orka van de SeaWorld, is gestorven aan een longontsteking twee dagen voor z’n pensioen

Tilikum, de orka die er onrechtstreeks voor zorgde dat SeaWorld stopt met z’n orkashows, mag het einde van dat tijdperk niet meer meemaken. Het beestje is vandaag gestorven aan een longinfectie. In een documentaire uit 2013 toonden de makers dat de orka in zo’n slechte omstandigheden werd gehouden, dat hij daarom z’n trainer aanviel en onder water trok. Overmorgen is het de allerlaatste dag dat SeaWorld San Diego orkashows organiseert.

Als je Tilikum de orka uit SeaWorld San Diego niet kent, dan is het waarschijnlijk omdat je “Blackfish” niet gezien hebt. Die docu uit 2013 vertelde het verhaal van de orka die z’n trainer onder water trok en doodde in 2010. Volgens de makers zijn de orka’s in SeaWorld zo agressief omdat ze continu worden gemarteld door hun opsluiting. De hoog-intelligente zeedieren opsluiten zorgt voor depressief en gevaarlijk gedrag.

SeaWorld besloot vervolgens om haar orkashows af te schaffen, maar dat komt dus te laat voor Tilikum. Gisteren merkten zijn verzorgers op dat ze lethargisch was geworden, deze ochtend overleed hij. Tilikum was zo’n 35 jaar oud, en bracht dertig jaar van z’n leven door in een te kleine tank. Ter vergelijking: normaal wordt een orka zo’n 60 tot 80 jaar.

Volgens SeaWorld is Tilikum gestorven aan de gevolgen van een longinfectie, maar was die dan weer te wijten aan “z’n leeftijd.” Ze besloten na de documentaire wel om het orka-kweekprogramma, waardoor Tilikum vader werd van zo’n 21 baby-orka’s (tien daarvan overleefden de eerste jaren niet), stop te zetten. Dat houdt hen niet tegen om andere grote zeezoogdieren wel nog in gevangenschap te houden en verder te kweken.

Gesponsorde artikelen