Tine Soens (sp.a): “Ik wil jongeren een stem geven in het parlement”

Tine Soens (sp.a): “Ik wil jongeren een stem geven in het parlement”

“Tot 18 jaar hebben jongeren geen stemrecht en zitten ze dus in de wachtkamer van de democratie. Dat betekent dat met hen rekening moet gehouden worden via de stem van volwassenen, en dat die volwassenen de plicht hebben om hen te horen.” Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a), één van onze Leiders voor Morgen, wil daarin het voortouw nemen. “Als jongste parlementslid neem ik die taak met veel goesting op mij en het is mijn ambitie om dat waar te maken.”

Wat drijft je in de politiek?

“Verontwaardiging is de basis van mijn politiek engagement. Het is mijn absolute beweegreden om aan politiek te doen. Het is dé reden waarom ik in de ring ben gestapt. De Franse verzetsstrijder Stéphane Hessel haalde het in zijn befaamde essay “Indignez-vous!” aan: “Weerstand bieden en weigeren de schande te accepteren.” Het zijn wij, jongeren, die de wereld enkel zin kunnen geven als we stevig vasthouden aan onze fundamentele waarden, zoals een blijvende verontwaardiging over het bestaan van armoede en ongelijkheid.”

Wat is jouw ambitie?

“Als jongste parlementslid vind ik het ontzettend belangrijk om jongeren een stem te geven in het parlement. Tot 18 jaar hebben ze geen stemrecht en zitten ze dus in de wachtkamer van de democratie. Dat betekent dat met hen rekening moet gehouden worden via de stem van volwassenen, en dat die volwassenen de plicht hebben om hen te horen. Als jongste parlementslid neem ik die taak met veel goesting op mij en het is mijn ambitie om dat waar te maken.”

Wat wordt volgens jou hét politieke issue van jouw generatie?

“Ik vrees dat dat er een aantal zijn, zoals de strijd tegen discriminatie, de strijd tegen armoede en ongelijkheid en de strijd voor het klimaat.”

Wie zijn die generatiegenoten waarmee je dezelfde drijfveren deelt?

“Hier kan ik kort zijn, iedereen die de dezelfde waarden deelt, even verontwaardigd blijft over het bestaan van armoede en ongelijkheid en daar ook effectief iets aan wil doen. Logischerwijs bevinden die generatiegenoten zich meestal aan de linkerzijde van het politieke spectrum.”

Gesponsorde artikelen