Titanic bezoeken? Dat kan. Maar het gaat je veel geld kosten

Titanic bezoeken? Dat kan. Maar het gaat je veel geld kosten

‘Titanic’: de film uit 1997 staat op het netvlies van elke tiener uit de jaren negentig gebrand. Maar ook jij kan, mocht je nog op zoek zijn naar een origineel kerstcadeau, de echte Titanic bezoeken. Je kan namelijk vanaf volgend jaar deel uitmaken van een duikbootje dat tot negen mensen per keer naar het wrak brengt. Enig nadeel: het kost een stevige zak geld.

Vergeet zwemmen met dolfijnen of naar Mars vertrekken: wie volgend jaar écht hip wil zijn, duikt naar de bodem van de Atlantische Oceaan op zoek naar het wrak van de Titanic. Dat is het uitstapje dat OceanGate, een bedrijf dat specialiseert in duikbootoperaties, kan aanbieden.

Hoe onjuist is de film? Zo ziet het zinken van de Titanic er echt uit.

90.000 euro

Wat is de deal? Voor de som van zo’n 90.000 euro ga jij met de crew en acht andere gewillige Titanic-fanaten in een duikboot. Je helpt de crew met wat licht werk en in ruil daarvoor helpen zij je aanpassen aan het leven submarine style. Je zakt 3.800 meter onder water en krijgt een uniek zicht op het ‘onzinkbare’ schip dat in 1912 zonk, na slechts vijf dagen in dienst.

De trip in de duikboot zelf duurt ongeveer zeven uur, de rest van de tijd spendeer je op een boot onderweg van en naar de plek waar de Titanic ongeveer zonk. Er zijn wel, naast het gigantische prijskaartje, een aantal voorwaarden. Da’s logisch: het blijft een duikbootexpeditie en je moet dus in staat zijn om jezelf te evacueren en enkele basistaken uit te voeren.

Hier is al een voorproefje

Fysieke vereisten

Voor wie dik negentigduizend euro liggen heeft: je moet aan boord kunnen klimmen van kleine bootjes (een Zodiak) terwijl de zee vrij woest is. Je moet ook achttien jaar oud zijn op het moment dat je op expeditie gaat, maar je mag je wel al vroeger inschrijven. Ben je iemand met geweldige OCD, dan schrijf je je best niet in, Ocean Gate laat namelijk weten dat de reis enkel geschikt is voor mensen die om kunnen met flexibile plekken. Dat gaat dan vooral over timing en planning.

Er is ook een Chinese replica van de Titanic en ze is GIGANTISCH (maar goedkoper)

Dan zijn er ook nog wat fysieke vereisten: je moet een goede balans hebben, mobiel en flexibel zijn. Dat heeft natuurlijk te maken met de fysieke beperkingen van een duikboot. Je moet een ladder van twee meter op- en afkunnen en zo’n 10 kilo kunnen dragen. En ja, je moet omkunnen met het feit dat je zeven dagen lang op een paar vierkante meter leeft met onderzoekers.

Helikoptertraining

Last but not least: je moet ook een training van één dag kunnen volgen, de Helicopter Underwater Egress Training (HUET). Omdat een helikopterrit deel van de procedure is, moet je namelijk goed weten wat je moet doen als je helikopter op het water landt. Niet voor doetjes dus.

James Cameron wil schatten uit de Titanic redden.

De expeditie vertrekt in Canada, daar heb je dus ook een paspoort en visum voor nodig. Als Belg is dat meestal geen probleem, enkel het paspoort zelf kan wat kosten. Maar hé, als je kerstcadeaus van zo’n 90.000 euro kan uitdelen, dan kan dat beetje extra er ook nog wel af, zeker?

Hadden we al gezegd dat er maar 9 plaatsen zijn per rit en dat het aantal trips beperkt is? Haasten maar!

Meer info kan je hier vinden. Succes!

Gesponsorde artikelen